Olet täällä

Välitysvasikka

Ternivasikka kannattaa ilmoittaa välitykseen heti syntymän jälkeen, mikäli tila ei jätä sitä itselleen. Vasikoiden selviytymisen ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että vain terveet ja normaalisti kehittyneet vasikat lähetetään tilalta välitykseen.

 

Maitotilalla syntynyt vasikka siirretään n. 14 vuorokauden ikäisenä ternivasikkana vasikkakasvattamoon, josta se viiden kuukauden ikäisenä siirretään loppukasvattamoon. Vain pieni osa maitotiloista kasvattaa vasikkansa itse teuraaksi. Noin 83 % maitotilalla syntyneistä sonnivasikoista lähtee syntymätilaltaan jo ternivasikkana. Ternivasikat juotetaan erikoistuneissa vasikkakasvattamoissa ennen loppukasvattamoon siirtämistä. Tällaista kasvatusmallia kutsutaan kolmivaihekasvatukseksi. Ennen vasikoiden lähtemistä ne merkataan ja ilmoitetaan nautarekisteriin.

Maitotilalla on aina lehmiä, joiden jälkeläisiä ei kannata jättää tilalle maidontuottajiksi. Tällaiset lehmät kannattaa aina siementää liharotuisella sonnilla. Maitotila saa risteytysvasikasta paremman hinnan ja vasikan lihantuotanto-ominaisuuden paranevat