16.09.21

Onnistunut vuosi kuminalla!

Vuodesta 2021 näyttää tulevan paras kuminavuosi koskaan, sillä sadot olivat ennätykselliset ja kuminan hinta on nyt korkealla.

Vuodesta 2021 näyttää tulevan paras kuminavuosi koskaan!

Kirjoitushetkellä ei ole vielä kaikkia satotietoja saatu, mutta kaikki viittaa ennätyssatoihin. Kuminan potentiaalista kertovat sen tämänvuotiset 2 000 kg/ha keskisadot. Tällöin puhutaan huippusadoista, sillä tavallisimmin keskisato on 1 000–1 500 kg/ha.

Kuminan hinta on noussut

Kuminan kannattavuudesta tulee tänä vuonna hyvä ennätyssuuren sadon ansiosta, mutta myös sen hinta on noussut. Hinnannousu on seurausta siitä, että kuminan maailmanmarkkina alkaa saavuttaa tasapainon, eli tarjonta ja kysyntä vastaavat toisiaan aikaisempaa paremmin.

Suomessa viljellään kuminaa tänä vuonna 18 500 hehtaarilla, eniten kuminaa viljeltiin vuonna 2018 hiukan alle 28 000 hehtaarilla. Kumina-ala on syytä mainita, sillä Suomi on merkittävä toimija maailmanmarkkinoilla; Suomi edustaa noin yhtä kolmasosaa koko maailman tuotannosta!

Mitkä ovat syyt hyviin satoihin?

Tämän vuoden hyviin satoihin on useampia syitä. Koska kumina on monivuotinen kasvi, eikä anna satoa kylvövuoden aikana, hyviin tuloksiin pääseminen vaatii useamman tekijän onnistumista kuin muilla kasveilla.

Kylvövuonna 2020 olosuhteet kuminan alkukehitykselle olivat suotuisat. Kuivan, kuuman ja vaikean kesäkuun 2020 jälkeen sää muuttui heinäkuussa sateiseksi. Sen jälkeen syksy jatkui kuumana ja kosteana. Nämä loivat edellytykset onnistuneelle kasvuunlähdölle, minkä jälkeen seurasi vielä suotuisa paksuluminen ja lähes roudaton talvi.

Kevät ja alkukesä 2021 olivat kuminalle suotuisat, sillä sateet ja lämpötila olivat asianmukaisella tasolla. Kaikki tämä johti erittäin hyviin satoihin, vaikka loppukesä olikin kuuma ja vähäsateinen. Onneksi kumina kestää syvän juuristonsa ansiosta kuivuutta paremmin kuin useimmat muut kasvit.

Onko ongelmia?

No, aina puuttuu jotain. Tänä vuonna kuminan öljypitoisuus näyttää alhaiselta. Tätä kirjoitettaessa vasta ensimmäiset analyysitulokset ovat valmiina, ja vielä on mahdollista, että öljypitoisuus nousee vähitellen. Ennen kaikkea eurooppalaiset ostajat haluavat hyvän öljypitoisuuden.

Kesä on ollut vaikea tänä vuonna kylvetylle kuminalle. Kuivuus ja kuumuus vaikeuttivat piensiemenisten kasvien, kuten kuminan, kasvuunlähtöä. Näyttää kuitenkin siltä, että elokuun sade tulee korjaamaan puutteet.

Kuminasopimus

Kaikki kiinnostuneet voivat ryhtyä kuminaviljelijöiksi Caraway Finlandille. Viljelyalueen koolle ei ole vaatimuksia, mutta on melko yleistä kylvää noin 10 hehtaaria.

Kumina viihtyy parhaiten hyvin kalkitulla lohkolla, jossa on hyvässä kunnossa oleva salaojitus. Tärkein asia, joka on pidettävä kuminaa viljeltäessä mielessä, on huolehtia rikkakasvien torjunnasta, sillä niiden esiintyminen on eniten onnistumista rajoittava tekijä. Paras ajankohta rikkakasvien torjumiseen on viljelyn aloitusvuosi.

Kone Agria 2021

Caraway Finland osallistuu Kone Agria -messuille Tampereella 14.–16.10. 2021. Olet tervetullut messuille keskustelemaan kanssamme. Löydät meidät Farmit-yhteisosastolta C-hallista (osasto C-110).


Mitkä ovat kuminan viljelyn hyödyt:

  • Markkinat vetävät, myös pienempiä määriä ostetaan.
  • Erinomainen lisä viljelykiertoon: Kuminalla on kuohkeuttava vaikutus maan rakenteeseen, se estää tiivistymistä, edistää maaperän mikrobielämää ja lisää humuspitoisuutta.
  • Kumina on ilmastoystävällinen: Se sitoo tehokkaasti hiiltä
  • Ei vaadi koneinvestointeja ja tasoittaa työhuippuja.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja