Olet täällä

Vehnänhaisunoki

Haisunoki on yleinen vehnän tauti, jonka esiintymistä pystytään rajoittamaan tehokkaalla torjunnalla. Tautia aiheuttaa Tilletia caries -sieni, ja tautia tavataan kaikilla vehnän viljelyalueilla.

Oireet:
Haisunoen oireet ovat parhaimmin näkyvissä tähkälletulon jälkeen: tartunnan saaneet kasvit ovat usein lyhyempiä kuin terveet kasvit ja niiden tähkät ovat ohuempia ja voimakkaan vihreitä.
Terveen kasvuston kellastuessa haisunokiset tähkät erottuvat muita vaaleampina ja niiden helpeet harittavat. Jyvät ovat harmahtavan ruskeita, lyhyempiä ja paksumpia kuin terveiden tähkien jyvät.

Taudin leviäminen:
Haisunoen aiheuttaja säilyy itiöinä pääasiassa jyvän pinnalla. Mustan noki-itiömassan täyttämät jyvät rikkoutuvat puidessa ja noki-itiöt joutuvat terveiden jyvien pinnalle. Myös tuuli ja tartunnan saanut maa-aines voivat levittää itiöitä edelleen.

Havainnointi pellolla:
Haisunokitähkät ovat parhaimmin havaittavissa tähkimisen jälkeen.

Taudille otolliset ympäristöolot:
Saastuneen kylvösiemenen mukana peltoon joutuneet noki-itiöt itävät samanaikaisesti jyvän kanssa. Noki-itiö itää parhaimmin, kun maa on kostea ja lämpötila 3-8 °C.

Torjunta:
Terve kylvösiemen on tautitorjunnan perusta. Myös syysvehnän kylvö aikaisin lämpimään (yli 15 °C) maahan voi heikentää infektiota. Kemiallisesti haisunokea voi torjua peittauksella.

Samankaltaista sisältöä