03.02.23

Kiinnostaako maksimoida sato ja minimoida lako?

Tehokas kasvunsääde on tärkeä osa viljelystrategiaa, kun tavoitteena on laadukas ja runsas viljasato. Lapualainen Kari Alasaari paljastaa huippusatojen kasvunsäädestrategiansa.

Lapualainen Kari Alasaari on monille tuttu korkeiden satotasojen tekijänä. Alasaarelle on kertynyt kokemusta kasvunsäädeohjelmien laatimisesta paitsi omille pelloille, myös monien muiden viljelijöiden käyttöön.

Multavilla ja hyvässä kasvukunnossa olevilla eteläpohjalaisilla pelloilla Alasaari luottaa ohralla pääosin kolmen kasvunsäädekäsittelyn taktiikkaan.

“Jos tekisin yhden ruiskutuksen, se olisi tämä”

”Ensimmäinen, ennen korrenkasvun alkua tehty, ruiskutus vahvistaa kasvin juuristoa ja hidastaa pääverson pituuskasvua. Tämä puolestaan aktivoi sivuversojen muodostusta ja tasaa niiden alkukehitystä suhteessa pääversoon”, selittää Alasaari.

Toinen ruiskutus tehdään korrenkasvun alkuvaiheessa rikkakasviruiskutuksen yhteydessä. Käsittely lyhentää alimpia solmuvälejä, vahvistaa kortta ja juuristoa.

“Tähän olen käyttänyt Medax Maxia, sillä proheksadioni-kalsium-tehoaine vaikuttaa kasvissa heti ja trineksapakki-etyylin vaikutus puolestaan jatkuu pidempään. Jos ajaisin vaan yhden kasvunsääteen, se olisi tämä”, kertoo Alasaari.

BASF:n Medax® Max on kaikille viljoille sopiva valmiste kasvustorakenteen hallintaan ja laon torjuntaan eri kasvuvaiheissa.

Ykkönen myös myllykauralle

Kolmannen kierroksen Alasaari ajaa tautitorjunnan yhteydessä lippulehtivaiheessa. Tällä käsittelyllä vaikutetaan korren yläosan kasvuun.

”Myöhäisessä käsittelyssä on ollut käytössä Terpal® tai muu käsittelyaikaan sopiva valmiste”, kertoo Alasaari.

Jos satopotentiaali on ollut todella kova, on Alasaari täydentänyt kasvunsäädereseptiä vielä neljännellä tai viidennellä käsittelyllä.

”Medax Max on myös myllykauralla aikaiseen vaiheeseen ajettuna aivan ykkönen”, vinkkaa Alasaari.

Iske ajoissa

Nelli Piekkari

Aikainen, korrenkasvun alkuun ajoitettu, kasvunsäädekäsittely on tehokkain tapa estää tyvi- ja juurilakoa. Se on myös kasville turvallinen vaihtoehto.

”Aikaisessa käsittelyssä kerta-annoksen ei tarvitse olla niin suuri, sillä sitä voidaan tarvittaessa täydentää myöhemmin kasvukaudella”, selittää BASF:n Nelli Piekkari.

Aikaisen käsittelyn ongelmaksi muodostuu yleensä alhainen lämpötila. Medax Maxin kanssa ongelmaa ei kuitenkaan ole, sillä sen tehoaine (proheksadioni-kalsium) ei vaadi monien muiden kasvunsääteiden tapaan valoa ja lämpöä aktivoituakseen. Se toimii tehokkaasti jo 5 asteen lämpötilassa ja vaikuttaa kasvustossa heti käsittelyn jälkeen.

Medax Max ei tarvitse erillistä ruiskutusta, vaan voidaan ajaa osana aikaista rikkakasvitorjuntaa, jopa hukkakauran torjunnan yhteydessä”, vinkkaa Piekkari.

Pitkäkestoista tehoa

Medax Maxissa proheksadioni-kalsiumin tehoa täydentää tuttu trineksapakki-etyyli, jonka vaikutus tulee hitaampana mutta pitkäkestoisempana.

”Tehoaineiden yhdistelmä tekee tuotteesta hyvin tehokkaan oli kyseessä sitten aikainen tai myöhäistetty käsittely lippulehtivaiheen lähellä”, Piekkari summaa.

Medax® Max on BASF:n tuote, jälleenmyyjänä toimii Lantmännen Agro.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja