Olet täällä

Siipikarjanlihan ja viljan kulutus nousussa, maidon suosio laskussa

Vuonna 2016 kulutettiin lihaa, hedelmiä, viljaa ja kananmunia enemmän kuin edeltävänä vuotena. Maitotuotteiden kulutus jatkoi laskua.

 Suomalaiset kuluttivat vuonna 2016 keskimäärin 166 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 80 kiloa viljaa, 67 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia.

– Lihan kokonaiskulutus, joka sisältää myös riistan ja syötävät elimet, kasvoi edellisvuodesta pari prosenttia. Kasvu johtuu lähinnä siipikarjanlihasta, jonka kulutus nousi lähes yhdeksän prosenttia edellisvuodesta. Naudan-, sian- ja lampaanlihaa syötiin suunnilleen saman verran kuin vuonna 2015, sanoo kehittämispäällikkö Tarja Kortesmaa Luonnonvarakeskuksesta.

Kananmunia syötiin noin 3 % edellisvuotta enemmän eli noin 12 kiloa. Viljan kokonaiskulutus nousi prosentin verran edellisvuodesta. Vehnän, kauran ja riisin kulutus kasvoi ja ruista kulutettiin suunnilleen saman verran kuin edeltävänä vuotena.

Kuvan lähde: Luke

Maidon kokonaiskulutus pieneni 4 %. Rasvattoman maidon kulutus laski lähes 10 % kun taas kevytmaidon ja täysmaidon kulutus pysyi edellisvuoden tasolla. Henkeä kohti maitoa juotiin noin 118 kiloa.

Tuoreiden hedelmien kulutus kasvoi noin 5 % reiluun 60 kiloon. Tuoreiden vihannesten kulutusmäärä oli vajaa 64 kiloa henkeä kohti, mutta luku sisältää mahdollisen hävikin.

Kuvan lähde: Luke

Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luken) ravintotaseeseen, joka on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Samankaltaista sisältöä