Olet täällä

Fusarium-sienet mädättävät suuren osan sipulisadosta jo pellolle

Kuva: Asko Hannukkala / Luke

Fusarium-sienet ovat muutamassa vuodessa nousseet sipulisadon uhaksi. Joinain vuosina viljelijät ovat menettäneet jopa koko sipulisatonsa.

Suomessa esiintyvän Fusarium oxysporium –sienen rinnalle on noussut uusi aggressiivisempi Fusarium proliferatum, jota on nyt Suomesta löytynyt ensimmäistä kertaa. Se on tullut Suomeen ulkomailta tuotujen istukassipuleiden mukana. Peltoon päästyään tauti voi säilyä siellä vuosia ja voi elää myös muissa sipulipeltojen kasvilajeissa.

Sienitartunta on sekä luomu- että tavanomaisten sipuliviljelmien vitsaus. Varsinkin luomussa taudin torjunta on hyvin konstikasta, koska esim. istukkaita ei voida peitata.

Vaihtoehtoja sienitartunnan torjuntaan etsitään

Luke selvittää mahdollisuuksia suuren mittakaavan testin kehittämiseen. Testillä sairastuneet sipulit voitaisiin seuloa jo nostovaiheessa.

Taudin ehkäisyyn voisi ratkaisu löytyä myös taimikasvatuksesta. Menetelmää on kuitenkin pidetty työläänä ja kalliina. Vaakakupeissa ovatkin kalliit istukkaat, joista 80 prosenttia voi mädäntyä, ja työläs ja kallis taimikasvatus.

Luomussa ongelmaan haetaan ratkaisuja niin viljelykierrosta, biologisesta tautitorjunnasta istukkaissa kuin taimien tuotannostakin.

Kilpajuoksu Fusarium-ongelman kanssa on kova.

Lähde: Luonnonvarakeskus, Luke

Kuva: Asko Hannukkala / Luke

Kommentit

Samankaltaista sisältöä