Olet täällä

Kirpat kaalikasveilla

Kaalia vioittavat useat eri kirppalajit. Kirpat ovat joko keltajuovaisia tai kokomustia muutaman millimetrin pituisia kuoriaisia, jotka voivat tuhota kaalintaimet kokonaan.

Merkitys:
Kirpat syövät lehtiin reikiä, jolloin yhteyttävä lehtipinta-ala vähenee, sekä haihdutus lisääntyy. Sirkkataimivaiheessa kasvit voivat kuolla jos haihdunta on tarpeeksi voimakasta ja ilma lämmin. Myöhemmässä kasvuvaiheessa kirppojen aiheuttamien vioitusten merkitys vähenee.

Leviäminen:Kirpat talvehtivat pientareilla, ja lähtevät lentoon kun lämpötila kohoaa yli +15 ºC. Kirpoilla on vain yksi sukupolvi vuodessa.

Torjunta:
Kirppoja kannattaa alkaa havainnoimaan kasvustosta heti kylvön jälkeen. Kemiallinen torjunta on tarpeen ankarassa tuholaispaineessa. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha, muut pyretroidit ja Bioruiskute S. Yleensä avonaisen kasvupaikan valinnalla, harson käytöllä ja tarkasti ajoitetulla kylvöllä saadaan kirpat torjuttua riittävän hyvin. Houkutuskasveilla (sinappi tai kiinankaali) kirpat voidaan ohjata pois kaalikasvustoista.

Samankaltaista sisältöä