Olet täällä

Kaalikärpänen

Kaalikärpäsiä on kahta lajia, kaalikärpänen ja isokaalikärpänen (Delia radicum ja Delia floralis). Niiden toukat elävät ristikukkaisten, mm. lantun ja kaalin juurissa ja vioittavat niitä. Kaalikärpäset ovat noin puolen senttimetrin pituisia ja väriltään tummanharmaita. Ne muistuttavat tavallista huonekärpästä, mutta ovat pienempiä ja hoikempia. Toukat ovat valkoisia ja noin senttimetrin pituisia.

Merkitys:
Kaalikärpäset ovat kaalin, lantun, retiisin ja nauriin pahimpia tuholaisia. Toukka vaurioittaa juurta käyttäessään sitä ravinnokseen. Kasvin veden ja ravinteiden otto huononee ja kasvu hidastuu. Koko taimi voi kuolla. Satotappiot voivat olla merkittäviä.

Leviäminen:
Kaalikärpänen talvehtii kotelona, ja kuoriutuu keväällä touko-kesäkuussa. Muninta alkaa noin viikon kuluttua kuoriutumisesta ja kestää kuukauden ajan. Kärpänen munii ravintokasvin tyvelle. Munista kuoriutuvat toukat kaivautuvat juuristoon syömään. Toukkavaihetta kestää 3-5 viikkoa, jonka jälkeen toukka koteloituu. Osa koteloista talvehtii, osa kuoriutuu jo kesällä. Isokaalikärpäsen elinkierto on hitaampaa.

Torjunta:
Kaalikärpäsiä voi torjua viljelykierron avulla. Kaali-, lanttu-, retiisi- tai nauris-viljelmä kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas edellisvuoden viljelmästä. Kaalikärpästen leviämistä voidaan ehkäistä myös verkoilla tai harsoilla, jotka levitetään heti kylvön/istutuksen jälkeen. Viljelmien lähellä olevat houkutuskasvit (kiinankaali) keräävät kaalikärpäset luokseen munimaan, jonka jälkeen munat ja kotelot hävitetään. Taimipaakun kastelu torjunta-aineessa ennen istutusta suojaa kasvia 3-4 viikon ajan.

Kemialliseen torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha, muut pyretroidit, Bioruiskute S ja dimetoaattivalmisteet. Torjuntakynnys ylittyy, kun yhteenlaskettu munamäärä koko kesältä on yli 10 kpl/kasvi. Munintaa seurataan viikoittain noin 20 kaalin juurelta, jotka merkitään kepeillä. Kasvien tyveltä kerätään maanäytteet, jotka tyhjennetään muoviastioihin. Joukkoon lisätään vettä ja hieman astianpesuainetta, sekoitetaan varovasti, annetaan maa-aineksen painua pohjaan, ja lasketaan pinnalle jääneet munat.

Samankaltaista sisältöä