Olet täällä

Porkkanakemppi

Porkkanakemppi (Trioza apicalis) on noin kolmen millimetrin pituinen pitkäsiipinen hyönteinen, joka imee sarjakukkaisten kasvien lehtiä. Talvehtineet aikuiset ovat keväällä porkkanankeltaisia, mutta muuttuvat vihreiksi imettyään ravintoa kasveista. Toukat ovat kellanvihreitä ja litteitä, ja erittävät mesikastetta.

Merkitys:
Porkkanakempillä on suurin merkitys porkkanalle. Kempin imentä aiheuttaa lehtien sykeröitymisen, juurten parroittumisen ja kasvin kasvun pysähtymisen. Lehdet muuttuvat persiljamaisiksi, kasvit jäävät kitukasvuisiksi, ja sato pieneksi.

Leviäminen:
Aikuiset talvehtivat kuusikoissa tai lumen alla olevissa oksissa. Ne lentävät kasvustoihin säästä riippuen toukokuun lopulta alkaen, ja pysyvät kasvustoissa elokuun alkuun saakka. Jos sää on lämmin, voivat kempit lentää pitkiäkin matkoja. Talvehtimispaikkaa lähimpinä olevat viljelmät ovat kuitenkin suurimmassa vaarassa.

Torjunta:
Kemppejä vastaan kannattaa suojautua harsoin ja verkoin, jotka levitetään heti kylvön jälkeen. Kemppien määrää tarkkaillaan liimapyydysten avulla. Kun kemppejä on 1 kpl pyydystä kohden viikon tarkkailuaikana, on kemiallinen torjunta tarpeen. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac 50.

Myös kylvöajalla voi ehkäistä ennalta kemppien tuhoja. Porkkanat kannattaa kylvää joko niin aikaisin, että ne ovat 2-3 -lehtiasteella toukokuun lopussa, tai sitten niin myöhään, että ne tulevat taimelle vasta kesäkuussa.

Samankaltaista sisältöä