Minna Toivakka
11.06.12

Yara Grass Prix 2012 ensimmäinen osakilpailu starttaa lähipäivinä

Nurmen satokilpailun korjuukoneet ovat kohta lähtökuopissa. Ensimmäisenä lähtöruudussa ovat kisatilat, jotka kevään aika-ajoissa ehtivät lannoittaa nurmensa ennen pitkää sadekautta. Starttijärjestykseen vaikuttaa myös maantieteelliset ja lajikekohtaiset erot.

Nurmen satokilpailun korjuukoneet alkavat olla kohta lähtökuopissa. Ensimmäisenä lähtöruudussa ovat kisatilat, jotka kevään aika-ajoissa ehtivät lannoittaa nurmensa ennen pitkäksi venähtänyttä sadekautta. Starttijärjestykseen vaikuttaa myös paljon maantieteelliset ja lajikekohtaiset erot.

Kisatilat sijaitsevat etelä-pohjoissuunnassa Luhangalta Posiolle. Kisalohkoilla kasvaa montaa eri timotei-, nurminata- ja ruokonatalajiketta sekä parilla lohkolla hieman puna-apilaa ja raiheinää. Pisimmät kasvustot ovat tällä hetkellä yli 50 -senttisiä (mitta, mihin suurin osa lehtien kärjistä ylettyy). Jos kolmen korjuun systeemissä 1. sadon kasvusto on niittohetkellä 70 -senttistä ja se on täystiheää, niin luvassa on erinomainen kuiva-ainesato, eli noin 4700 kg ka/ha. Mikäli sadon D-arvo on 690 – 700 g/kg ka, niin energiasatoa kertyy yli 50 000 MJ/ha.

Mitään huikeaa ensimmäistä satoa ei kuitenkaan ole keskimäärin odotettavissa. Lannoitusajankohtien erot näkyvät nyt kasvustoissa niin määrässä kuin kehitysasteessakin. Viime kesän jäljiltä liukoista typpeä ei nurmiin jäänyt lainkaan. Muidenkin ravinteiden osalta ravinnetaseet jäivät reilusti miinukselle, koska nurmisadot olivat pääasiassa hyviä tai erinomaisia. Jos tämän kevään lannoitus jäi sateiden vuoksi normaalia myöhäisemmäksi, niin nurmen kasvukin pääsi vauhtiin vasta lisäravinteita saatuaan. Hallayöt ja kasvitaudit ovat myös paikoitellen vioittaneet kasvustoja. Lisäksi ensimmäisen satovuoden nurmissa näkyy viime syksyn huonot korjuuolot.

”Mikä ensimmäisessä sadossa menetetään, niin se toisessa voitetaan”, on KARPE-hankkeen tutkijoiden motto. Eli huomio ja panostukset toiseen ja kolmanteen satoon ovat nyt enemmän kuin paikallaan. Toisen sadon lannoitukseen kannattaa panostaa maksimaalisesti ja levitys tehdä mahdollisimman nopeasti ensimmäisen sadon korjuun jälkeen. Nurmisadon määrän ja laadun menetystä on epätaloudellista korvata väkirehulla, koska nurmi on ylivoimaisesti nautakarjan edullisin rehu!

Nurmen satokilpailulle avataan omat kotisivut lähipäivinä, joten seuraa Farmit-uutisia ja Nurmikisan sivuja Farmitissa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja