Minna Toivakka
22.05.13

Nurmen lannoituksen onnistumista voi mitata

Mistä tietää, onko nurmen lannoituksessa kaikki kohdallaan? Ravinnepuutokset ovat usein piileviä eikä niitä pysty silmämääräisesti arvioimaan. Syy huonoon satoon ja laatuun jää poikkeuksetta hämärän peittoon ilman analyysejä. Nykyään ei tarvitse enää arvailla. Onnistumista voidaan helposti ja nopeasti mitata jo parin viikon päästä lannoituksesta.

Nurmen 1. sadon lannoitukset alkavat olla loppusuoralla. Lannoituksen jälkeen nurmi lähtee räjähdysmäiseen kasvuun, joka vaatii kaikkien ravinteiden nopeaa saantia. Yhdestäkään ravinteesta ei saa tulla pulaa tai kasvu kärsii.

Ravinnepuutokset ovat valitettavan usein piileviä eikä niitä pysty silmämääräisesti arvioimaan. Yleensä vasta satoa korjatessa havaitaan sadon heikko määrä ja eläimiä ruokittaessa sen huono laatu. Ilman analyysejä syy jää poikkeuksetta hämärän peittoon.

Lannoituksen onnistumista voidaan nykyään helposti ja nopeasti mitata jo parin viikon päästä lannoituksesta. Ratkaisu tähän on Yara Megalab™ kasvianalyysi, joka tehdään Viljavuuspalvelussa. Tulokset tulevat viikon sisällä näytteen lähetyksestä postissa tai ne on luettavissa osoitteessa www.tuloslaari.fi. Niissä on tarkka tieto nurmen ravinnetilasta sekä ohje, millä tuotteilla puutos helpoimmin hoidetaan.

Jos vähänkään askarruttaa jonkin lohkon tilanne, niin sakset ja suljettava muovipussi kainaloon ja pellolle. Nurmikasvuston hyvä pituus on tuolloin noin 15-20 senttiä. Näytettä leikataan vähintään 150 grammaa parin kolmen sentin sänkeen, laitetaan pussiin ja lähetetään Yara Megalab™ kasvianalyysi-saatteen kera Viljavuuspalveluun. Tulosten perusteella lannoitusta voidaan korjata heti tai korjausliikkeet tehdään vasta seuraavalla sadolla.

Kasvianalyysipaketteja saa maatalouskaupoista, Viljavuuspalvelusta ja ProAgrian neuvojilta. Nurmenviljelyssä laaja kasvianalyysi on paras, koska se sisältää typen, fosforin, kaliumin, rikin, mangaanin ja boorin lisäksi kalsiumin, magnesiumin, sinkin, kuparin ja raudan.

Nurmi käyttää ravinteita 5-6 viikon kasvuaikana enemmän kuin vilja koko kesänä. Kun lannoitus on kohdallaan, niin palkintona on huippusato ja erinomainen laatu. Tuotantokustannukset alenevat ja karjan terveys paranee.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja