Hannu Saarinen
30.09.13

Vitamiinien tulokset tulevat viiveellä, rypäleistä potkua E-vitamiiniin

Varsinkin tuotantoyksiköiden kasvaessa kustannuspaineet muokkaavat valintoja, jotka eivät aina ole eläinten parhaaksi, vaikka siihen toki pyritään.

Tulee eteen kysymyksiä esimerkiksi vitamiineista, jolloin tuotteen hinta voi nousta liian ratkaisevaan rooliin kun tarve on jopa tonneja. Muistettava on, että säkki on säkki, mutta sisällöissä on suuriakin eroja. Puntarointia lisää vielä, että eläimet ovat myös erilaisia tavoiltaan ja vastustuskyvyltään. Eräs tilallinen sanoi kerran, että on hyvä ostaa mahdollisimman korkeita pitoisuuksia sisältäviä laatutuotteita. Annostus on silloin pienempää, tuote on riittoisa ja sitä perusraaka-ainetta kun on heillä itselläänkin pellot täynnä.

Vitamiinit nostavat niin eläimen vireystilaa ja vastustuskykyä kuin usein myös tuotantoa. Yleensä käytön tulokset tulevat viiveellä vasta niiden säännöllisen käytön myötä. Vitamiinit ovatkin paitsi akuuttiin tarpeeseen, erityisesti mahdollisten tulevien ongelmien torjuntaan. Nykykäsityksen mukaan esimerkiksi lypsykauden utaretulehduksia voidaan ennaltaehkäistä suurilla E-vitamiiniannoksilla tiineyden kahden viimeisen ja lypsykauden kahden ensimmäisen viikon aikana. Suurten E-vitamiiniannosten on todettu tukevan elimistön omaa puolustusmekanismia tässä kriittisessä vaiheessa.

E-vitamiinin rooli on välttämätön ruokinnan sisältäessä vastapuitua tai tuoresäilöttyä viljaa. Tämä on tietenkin yleisesti tiedetty fakta. Kuten että tarve kasvaa hedelmällisyyshäiriöissä, ummessa olon aikana sekä utare- ja lihasongelmien uhatessa. Näihin uhkiin Hiven Oy ja muut valmistajat ovat kehittäneet vitamiinituotteistaan aina uusimman tietotaidon avulla yhä tehokkaampia, jotta häiriötön toiminta tilalla voisi jatkua. Merkittävä uudempi asia E-vitamiinituotteissa on terästää niitä polyfenoleilla. Tämä perustuu tutummin sanottuna viinirypäleiden vahvaan positiiviseen vaikutukseen. Niiden antaman lisäpotkun voi ilmaista verrannollisesti E-vitamiinin määrää vastaavana, kuten on muun muassa tuotteessa E-20000 Seleeni Plex.

Vitamiinien pitoisuudet ja annostukset normaalitilanteessa on mainittu siinä pienessä präntissä eli tuoteselosteessa ja se kannattaa tietysti lukea läpi ennen ostopäätöstä. Riippumatta siitä, miten vahvoja mielikuvia tuotteen nimi herättää, sisältö voi olla riittämätön tilan eläinten tarpeeseen. Aiemmin mainittu kuuriluonteinen utaretulehdusten ehkäisyyn tähtäävä annostus esimerkiksi tarkoittaa, että vahvankin tuotteen korkeimmat ohjeelliset päiväannokset voi vielä jopa kaksinkertaistaa kuuriluonteisena ehkäisevänä toimenpiteenä. Näillä lisäeväin eläinten mahdollisuudet viettää terve ja tuottoisa elämä paranevat merkittävästi. Siis tulokset tulevat viiveellä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja