Tero Hirvi
05.03.14

Tutustu Farmitin uuteen yhteistyökumppaniin!

Fazer Mylly on alun perin perustettu Lahteen vuonna 1971 turvaamaan riittävän laadukkaiden jauhojen saanti Oy Karl Fazer Ab:n omille leipomoille. Sittemmin Fazer Myllyn asiakaskunta on laajentunut ja vienti Euroopan, Venäjän ja Aasian markkinoille on noussut merkittävään asemaan.

Laadukasta myllyviljaa kotimaiseen käyttöön

Fazer Mylly

Fazer Mylly on alun perin perustettu Lahteen vuonna 1971 turvaamaan riittävän laadukkaiden jauhojen saanti Oy Karl Fazer Ab:n omille leipomoille. Sittemmin Fazer Myllyn asiakaskunta on laajentunut ja vienti Euroopan, Venäjän ja Aasian markkinoille on noussut merkittävään asemaan. Fazer Mylly tarjoaa korkealaatuisia viljatuotteita ja tukipalveluita laatutietoisille asiakkaille, tuotevalikoimaan kuuluu jauhot, hiutaleet, mixit, paranteet, blendit sekä kuidut. Oman vahvan tuotekehityksen, sekä modernien tuotantolinjojemme ansiosta Fazer Mylly kykenee tarjoamaan asiakkaille tasaisen laadun, luotettavat toimitukset ja leivontaominaisuudet. Laadukkaiden viljatuotteiden takana on luonnollisesti olennaisessa osassa laadukas raaka-aine, jota hankitaan lähtökohtaisesti kotimaasta, tosin rukiin alituotannosta johtuen osa käyttämästämme rukiista joudutaan hankkimaan ulkomailta.

Fazer Mylly ja ruis

Fazer Leipomot on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2016 alkaen kaikki OULULAINEN –tuotemerkin alla olevat leivät olisivat kotimaisesta rukiista leivottuja. Fazer Mylly työstää asiaa osana Pro ruis ry:n toimintaa, mutta myös itsenäisesti mm. tarjoamalla kiinteähintaisia ruissopimuksia. Fazerin ruistarjous koskien syksyllä 2015 korjattavaa ruista julkistetaan Päijät-Hämeen Viljaklusterin Viljaseminaarissa 24.3.2014. Kyseinen kiinteähintatarjous on voimassa kaikille 30.9.2014 mennessä Myllylle allekirjoitettuna saapuneille ruissopimuksille.

Fazer Mylly ja kaura

Fazer Myllyn kauramylly käynnistettiin syksyllä 2013 ja näin ollen ostamme nykyisin myös suurimokauraa omien tuotteidemme valmistamiseen. Suurimokauran kohdalla jyväkoko ja väri ovat tärkeimmät laatukriteerit. Kaura on Suomessa viljellyistä viljoista herkin punahomeiden muodostamille hometoksiineille. Suurimokauran tulee täyttää EU-asetuksen mukaiset vaatimukset hometoksiinien osalta. Kasvukauden sää on olennaisimmassa asemassa punahomeiden ja toksiinien esiintymisen taustalla. Mm. yksipuolisen kauranviljelyn välttäminen, aikaisen lajikkeen viljely sekä kuivaus heti puinnin jälkeen ovat tekijöitä, joiden avulla viljelijä voi kuitenkin vähentää hometoksiiniriskiä.

Fazer Mylly ja vehnä

Vehnä on suurin Fazer Myllyn jalostama vilja. Jauhamme sekä kevät-, että syyvehnää. Lajikevalinta on avainasemassa korkean valkuais- ja sakolukutason saavuttamisessa. Täytyy kuitenkin muistaa, että riittävä typpilannoitus on tarpeen korkean valkuaistason saavuttamiseksi.

Fazer Mylly ja luomumyllyviljat

Fazer Myllyn tuotevalikoimaan kuuluu myös luomutuotteet, joten tarvitsemme myös luomuviljaa tuotantoomme.

Pro Ruis

Pro Ruis -yhdistys on perustettu tiivistämään rukiin arvoketjun yhteistyötä ja arvostusta pellolta pöytään. Yhdistyksen tavoitteena on kasvijalostuksen, viljelyneuvonnan ja -sopimustoiminnan sekä tutkimuksen ja koulutuksen avulla kasvattaa rukiin suosiota viljelijöiden ja kuluttajien keskuudessa. Rukiin omavaraisuus on ollut selvästi alituotannon puolella viime vuosina ja rukiilla onkin hyvä kysyntä kotimaassa. Teollisuus on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön ja alan keskeiset toimijat ovat mukana Pro Ruis -yhdistyksen toiminnassa. Pro Ruis -yhdistyksen toiminnassa ovat mukana mm. Boreal Kasvinjalostus Oy, Fazer Mylly Oy, Fazer Leipomot Oy, Raisio Oyj, VAASAN Oy, Avena Nordic Grain Oy, Berner Oy, Huoltovarmuuskeskus, Kauppamyllyjen yhdistys, Laihian Mallas, MTK, Suomen leipuriliitto, sekä viljelijöitä ja yksityishenkilöitä.

Uusien lajikkeiden satotaso on parantanut rukiin keskimääräistä satotasoa viime vuosina ja erityisesti hybridilajikkeiden yleistyminen on ollut keskisatotason nousun taustalla. Ruis soveltuu Suomen olosuhteisiin, toki olennaisessa asemassa sadon onnistumisessa on lajikevalinta sekä viljelytekniikka.

Katso Pro Ruis- video tästä linkistä.


Kirjoittaja on Fazer Myllyn uusi viljanhankintapäällikkö. Hän aloitti uudessa tehtävässään Fazer Myllyllä Lahdessa helmikuun puolivälissä. Koulutukseltaan hän on agronomi ja kokemusta viljakaupasta on kertynyt kahdeksan vuoden ajalta edellisen työnantajan palveluksessa. Tehtävässään hän tulee toimimaan yhteistyössä kaikkien alan sidosryhmien kanssa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja