19.08.20

Koronaepidemia romahdutti villisian metsästyksen ja kasvatti ASF:n esiintymisriskiä Suomessa

Villisikojen määrä on kasvanut vähentyneen metsästyksen ja onnistuneen lisääntymisen myötä, mikä lisää afrikkalaisen sikaruton leviämistä.

Afrikkalainen sikarutto (ASF) leviää Euroopassa nyt aggressiivisesti. Leviämistä selittää osittain se, että villisikojen metsästys on laskenut rajusti COVID-19 -epidemian vuoksi. Villisioilla on näin ollen ollut lisääntymisrauha ja porsaiden tuotanto on ollut tavanomaista suurempi. Villisikojen pahnueet vieroittuvat parastaikaa emakostaan ja etsiytyvät uusille reviireille. Niiden kantamina leviää aikaisempia vuosia pahemmin myös sioille hengenvaarallinen ASF, koska villisika on keskeinen sikaruton levittäjä.

Villisikakannat ovat kasvaneet myös Suomessa ja MTK:n Sikaverkosto haluaakin muistuttaa, että juuri nyt on otollinen aika metsästää villisikoja, jotta niiden määrä ei pääse hallitsemattomaksi. Villisikojen metsästys on sallittua ympäri vuoden, paitsi jos emakolla on porsaita. Koska nyt on menossa porsaiden vieroittuminen emoistaan, on paras ajankohta metsästää villisikoja ja ehkäistä reviirien leviäminen uusille alueille.

"Villisikojen määrällä on suora yhteys sikaruton etenemiseen. Sikaruton leviäminen Suomessa olisi kova isku Suomen sikataloudelle ja koko elintarvikeketjulle. Tiheä villisikakanta aiheuttaa myös merkittäviä tuhoja viljelyksille", muistuttaa MTK:n liha-asiamies Mari Lukkariniemi.

MTK:n eläinlääkäri Leena Suojalan mukaan sikaruttopelko on Suomessa aiheellinen, sillä afrikkalaista sikaruttoa on aivan rajan takana Virossa ja Venäjällä. Siellä tautia on löydetty sekä villisioista että sikaloista.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan Suomen luonnossa käyskentelee 1500–2650 villisikaa. Eniten niitä esiintyy Itä-Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa. Suomessa villisioista ei ole löytynyt yhtään tautitapausta.

"Jos sikarutto leviäisi suomalaisille sikatiloille, lakkaisi sianlihan vienti EU:n ulkopuolisiin maihin todennäköisesti samantien", arvioi Suojala.

Lue lisää Afrikkalaisesta sikarutosta (ASF) Ruokaviraston nettisivuilta.

Lähde: Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja