Olet täällä

100-vuotiasta sokerijuurikkaan viljelyä juhlittiin yhdessä koko toimialan kanssa

100-vuotiasta sokerijuurikkaan viljelyä juhlittiin yhdessä koko toimialan kanssa

Suomessa on viljelty sokerijuurikasta yhtäjaksoisesti jo 100 vuotta. Merkkipaalun kunniaksi järjestetty juhla keräsi koko toimialan edustajat yhteen perjantaina 2.8.  MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila korosti juhlapuheessaan alan yhteistyön merkitystä ja loi vahvan uskon sille, että suomalaisella sokerilla ja sokerijuurikkaan jalostuksella on tärkeä merkitys myös tulevaisuudessa. 

Valasrannan tanssilavalla Yläneellä järjestettyyn juhlaan osallistui noin 400 sokerijuurikkaan viljelijää, kuljetusliikkeiden edustajaa sekä muita alan toimijoita ja yhteistyökumppaneita. Juhlakansa nautti kesäisestä illasta, hyvästä ruuasta ja tanssiorkesteri Hurman sävelistä. Juhlapuheissa käytiin läpi sokeritoimialan mullistuksia kokenutta historiaa ja luotiin hieman katsetta tulevaisuuteenkin. 

Toimitusjohtaja Matti Sipilä toivotti vieraat tervetulleeksi juhlimaan suomalaisen sokerin 100 vuoden taivalta.

- Me jalostamme sitä, mitä luonto tuottaa: puhtaaksi kiteytettyä energiaa ja mielihyvää. Sata vuotta energiaa ja mielihyvää on hyvä teema yhteiselle juhlallemme. Me uskomme, että sokeri on elämän suola – monellakin tapaa – ja sitoudumme tekemään lujasti työtä sen eteen, että näin on myös jatkossa, Sipilä korosti. 

Juhlapuheen piti MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Hän nosti esiin hyvän yhteistyön, jota alalla on tehty kannattavuuden parantamiseksi. 

- Ala on yhdessä ponnistellut juurikkaan viljelyalan, satotasojen ja kannattavuuden nostamiseksi. On selvää, että Säkylän tehtaan kilpailukyky paranee, kun volyymeja saadaan lisää. Juurikkaan nykyinen hinnoittelu kannustaa lisäämään tuotantoa. Uskon, että olemme vähitellen löytämässä työkalut, joilla nykyisten ja uusien viljelijöiden luottamus parempaan tulevaisuuteen saavutetaan. Määrätietoista työtä on vain jatkettava uupumatta, Marttila sanoi. 

Marttila näkee sokerijuurikkaalla ja sen jalostuksella tulevaisuudessa entistä suuremman merkityksen, kun siirrymme fossiilitaloudesta kestävään kierto- ja biotalouteen.

- Näen, että Säkylän tehdas voisi tulevaisuudessa olla laaja-alainen biojalostamo, joka tuottaa ruokaa, rehuja ja biomateriaaleja luoden sekä hyvinvointia Suomeen että kestävää kehitystä maapallolle. Biotalous on tulevaisuus, Marttila visioi.   

Juhlassa kuultiin myös Apetitin terveiset. Apetitin hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Simo Palokangas valotti sokerijuurikkaan viljelyyn ja tuotantoon liittyvää historiaa teollisuuden näkökulmasta ja palasi puheessaan aikaan, jolloin Sucros perustettiin. 

 

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä