Olet täällä

Sucros hakee lisää sokerijuurikkaan viljelijöitä ja viljelyalaa

Sucros hakee lisää sokerijuurikkaan viljelijöitä ja viljelyalaa

Sokeriyhtiö Sucroksen tavoitteena on nostaa lähivuosina suomalaista sokerintuotantoa yli 30 prosenttia 100 miljoonaan kiloon. Yhtiö hakee uusia juurikkaan viljelijöitä ja tavoittelee myös lisää viljelyalaa. Juurikas on viljelijälle turvallinen ja kannattava kasvi, ja Sucros on tukenut viljelijöiden toimintaa vakailla hintaratkaisuilla ja muun muassa koneinvestointien pankkitakauksilla. Säkylän viljelypäivillä vieraillut koko Nordzucker-konsernin toimitusjohtaja Lars Gorissen pitää Sucroksen Säkylän tehdasta erittäin tärkeänä suomalaiselle sokerin tuotannolle. 

Sucroksen tavoitteena on kasvattaa juurikkaan viljelyalaa merkittävästi tämänhetkisestä noin 10 800 hehtaarista sekä lähivuosina nostaa Säkylän tehtaan valkosokerituotanto 100 miljoonaan kiloon. 

– Siemenmyynti on alkanut vilkkaasti. Vaikka se on vielä kesken, voimme jo nyt sanoa, että sokerijuurikkaan pinta-ala tulee kasvamaan. Tällä hetkellä noin 560 viljelijää on tehnyt viljelysopimuksen. Tänä vuonna mukaan tulleet viljelijät aloittavat merkittävästi isommilla pinta-aloilla kuin aikaisempina vuosina. Vielä ehtii ilmoittautua mukaan ja toivommekin, että kaikki kiinnostuneet ottavat meihin yhteyttä, kertoo Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tanner. 

Juurikas on kannattavimpia viljelykasveja

ProAgrian viime vuonna julkaiseman tutkimuksen* mukaan sokerijuurikas peittosi vuonna 2018 selkeästi muut peltoviljelykasvit hyvällä taloudellisella tuloksellaan. 

– Juurikas on kannattava ja turvallinen viljelykasvi. Toisin kuin monessa muussa viljelykasvissa, sokerijuurikkaan viljelijä tietää jo kylväessään sadosta saatavan hinnan, sillä hinnat vuodelle 2020 on sovittu jo viime vuonna, Tero Tanner painottaa. 

Sucros on myös monilla toimenpiteillä halunnut varmistaa kannattavuuden ja helpottaa viljelijän työtä. 

– Huolimatta sokerin markkinahinnan rajuista muutoksista olemmekin pystyneet ylläpitämään vakaita juurikkaan hintoja useana vuotena peräkkäin. Vuonna 2019 solmitun toimialasopimuksen mukaan juurikkaan yksivuotisen viljelysopimuksen perushinta nousee ja Sucroksen maksaman rahdin etäisyys Säkylän tehtaalta kasvaa. Aloitimme myös vuonna 2017 pankkitakausten myöntämisen sokerijuurikkaan nostokoneiden ja puhdistuskuormaajien hankintaa varten, kertoo Tero Tanner. 

– Tuemme sekä uusia että vanhoja sopimusviljelijöitä ja osoitamme, että olemme sitoutuneet kotimaiseen sokerintuotantoon ja sen kehittämiseen. Haluamme hinnoittelulla sekä muilla toimenpiteillä varmistaa, että sokerijuurikas on yksi kannattavimmista viljelykasveista ja että viljelijät kokevat meidät hyväksi kumppaniksi.

Vahva usko sokerintuotantoon Suomessa

Sucros on järjestänyt helmi-maaliskuussa seitsemällä eri paikkakunnalla viljelypäivän, jossa jaetaan tietoa tulevasta satokaudesta, markkinatilanteesta ja viljelypanoksista. Koko Nordzucker-konsernin toimitusjohtaja Lars Gorissen vieraili Säkylän tilaisuudessa. 

– Säkylän tehdas on meille äärimmäisen tärkeä, sillä tavoitteenamme on tuottaa sokeria paikallisesti paikallisille markkinoille. Mitä enemmän tuotetaan suomalaista sokeria, sitä parempi, kertoo Lars Gorissen. 

Sokerin maailmanlaajuiset markkinanäkymät ovat positiiviset, ja sokerinkulutus jatkaa kasvuaan erityisesti Aasiassa. Tällä hetkellä sokeria kulutetaan enemmän kuin tuotetaan. Myös sokerin hintataso on elpynyt sekä maailmanmarkkinoilla että EU:n alueella. Nordzucker-konsernin investoinnit tehtaisiin lähivuosina ovat reilusti yli 100 miljoonaa euroa. 

– Keskitymme juurikas- ja ruokosokeriin ja panostamme uusiin innovatiivisiin viljelyteknologioihin. Uskomme, että panostus uusiin ratkaisuihin tekee juurikkaasta tärkeän ja taloudellisesti houkuttelevan kasvin viljelykierrossa tällä vuosikymmenellä. Jatkamme myös investointeja voimakkaan ja tehokkaan tehdasrakenteen puolesta, Gorissen kertoo.

Viljelijätilaisuuksiin on osallistunut noin 400 viljelijää eli lähes 70 prosenttia Sucroksen sopimusviljelijöistä. 

– Kannustamme viljelijöitä panostamaan viljelyn laatuun ja satotason nostoon, Tanner painottaa. 

*ProAgria: ONNISTUNUT SATO YHDESSÄ HINNANNOUSUN KANSSA EDELLYTYS KANNATTAVAAN TULOKSEEN
 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä