Olet täällä

EU:n luomuasetuksen uudistus tulee – mikä muuttuu?

EU:n uusi luomuasetus astuu voimaan 1. tammikuuta 2021. Asetuksen uudistusta on perusteltu sillä, että luomutuotannossa on nykyisten sääntöjen laatimisen jälkeen tapahtunut paljon muutoksia. Alle on lyhyesti listattu, mikä tulee muuttumaan.

  • Valvonta tiukentuu: Kaikki ruoan tuotantoketjuun eri vaiheissa osallistuvat tahot maanviljelijöistä aina elintarvikkeiden valmistajiin, myyjiin ja maahantuojiin tarkastetaan kerran vuodessa. Jos tarkastus läpäistään kolme kertaa puhtain paperein, siirrytään kerran kahdessa vuodessa tehtävään tarkastukseen.
  • Kilpailu reilummaksi: EU-maissa luomutuotteitaan myyvien kolmansien maiden viljelijöiden täytyy jatkossa noudattaa samoja sääntöjä kuin EU-viljelijöidenkin. Tähän asti EU:n ulkopuolisissa maissa viljelijät ovat voineet noudattaa oman maansa vastaavia sääntöjä.
  • Torjunta-aineiden tahattomat jäämät: Viljelijöiden on pyrittävä estämään viljelyskasviensa tahaton saastuminen – esimerkiksi viereisellä pellolla viljeltyjen kasvien käsittelyssä käytetyistä torjunta-aineista. Vilpilliset tai välinpitämättömät käytännöt aiheuttavat tuotteen luomustatuksen menettämisen. Jäsenmaat, joissa on käytössä kynnysarvot kielletyille aineille luomutuotteissa, voivat jatkaa niiden soveltamista, mutta muissa EU-maissa tuotetut luomutuotteet on hyväksyttävä myös markkinoille.
  • Luonnonmukaisesti tuotettuja siemeniä ja eläimiä paremmin tarjolla: Jokaiseen jäsenmaahan perustetaan tietokanta, josta voi tarkastaa tarjolla olevien luomusiementen ja luonnonmukaisesti tuotettujen eläinten saatavuuden.
  • Osittainen luomuviljely mahdolliseksi: Maanviljelijät voivat tuottaa samaan aikaan sekä tavanomaisia että luomutuotteita, kunhan pitää niiden tuotannon selkeästi erillään toisistaan.
  • Pienviljelijöiden sertifiointi helpottuu.
  • Uusia tuotteita luomuasetuksen piiriin: Esimerkiksi suola, korkki ja eteeriset öljyt tulevat luomuasetuksen soveltamisen piiriin, ja uusia tuotteita voidaan lisätä myös myöhemmin.

Suomi on ollut tyytymätön osaan uudistuksen ehdoista

Suomi on ollut tyytymätön osaan uuden luomuasetuksen ehdoista, erityisesti kasvualustoja koskevaan kohtaan. Uudessa asetuksessa sääntönä on, että luomukasvihuoneiden kasvien juurien täytyy olla maassa. Suomi saa yhdessä Ruotsin ja Tanskan kanssa kuitenkin jatkaa kasvualustojen käyttöä vuoteen 2030 saakka.

Suomen kannalta ongelmallista uudessa asetuksessa on myös vähittäiskaupan velvoittaminen pakkaamattomien tuotteiden valvontaan sekä muun muassa siementen käyttöä ja tuotantoa koskevat säännöt.

 

Lähde: Euroopan parlamentti

Kommentit

Samankaltaista sisältöä