Huurteiset syysrapsit valmiina talveen

Maailman pohjoisin syysrapsin viljelykoe MTT:n Ruukin koeasemalla valmistautuu talven tuloon. Taimet ovat kasvaneet riittävän suuriksi selvitytyäkseen tulevasta koitoksesta.

MTT:n Ruukin tutkimusasemalle kylvettiin 15 heinäkuuta uusi syysrapsin tutkimuskoe, jossa havainnoidaan Pioneer Maximus 06 lajikkeen yleistä menestymistä, ja selvitetään lietelannan soveltuvuutta syysrapsin perustamislannoitukseksi Pohjois-Pohjanmaalla.

 Komea syysrapsikasvusto valmiina vastaanottamaan talviset haasteet. Kuva Kati Mattila, MTT
Kylvöstä 3 kuukauden aikana ovat kasvuolot olleet syysrapsille hyvin suotuisat. Kosteassa maassa itäminen ja taimettuminen oli nopeata. Lämpösummaa on kolmen kuukauden aikana kertynyt ennätykselliset 727 astetta. Rapsin taimet ovat nyt hyvin kookkaita ja täyttävät reilusti 8-8-8 säännön erityisesti lehtien määrässä.
Nyt lähes 10 asteen yöpakkaset ovat merkinneet kasvukauden päättymistä ja syysrapsin valmistautumista alkavaan talveen. Viime vuotiseen tapaan tutkimusasemalla seurataan kuukausittain syysrapsin talvehtimistilannetta. Sieltä saadaan myös routatiedot ja lumipeitekertymä.

Yli 700 asteen lämpösummakertymässä ovat syysrapsin taimet kasvaneet todella kookkaiksi. Suuretkaan taimet eivät ole lähteneet kasvattamaan kukkavartta, joka on yksi monista Pioneer- lajikkeen vahvuuksista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja