Olet täällä

Rapsikuoriaisten torjuntaan vinkkejä

Rapsikuoriaisten torjuntaan vinkkejä

Kevätrapsin ja -rypsin kukkakarsi on nyt voimakkaassa kasvussa. Pääverson lisäksi sivuversoihin kehittyy paljon nuppuja, jotka ovat tärkeitä sadonmuodostumisen kannalta. Juuri nyt ja seuraavan viikon aikana voidaan vaikuttaa eniten niiden muodostumiseen. Rapsikuoriaisia on havaittu paljon rypsi- ja rapsikasvustoissa, ja ne voivat aiheuttaa tuhoa kaikkiin kehittyviin nuppuihin. Paras valinta tässä vaiheessa on systeeminen valmiste Mospilan, jonka tehoaine kulkeutuu jo olemassa oleviin ja myös uusiin, kehittyviin nuppuihin. Siten myös sivuversojen nuput saavat suojaa. Mospilanin teho kestää noin viikon, mutta kovassa rapsikuoriaispaineessa on suositeltavaa torjua kuoriaiset uudelleen Biscaya OD 240-valmisteella jo 4-5 päivän päästä Mospilan-ruiskutuksesta. Tällöin kuoriaisia on kasvissa yli torjuntakynnyksen eli 4-10 kpl/kasviyksilö. Tarvittaessa näiden neonikotinoidivalmisteiden kanssa voidaan ruiskuttaa seoksena pyretroidivalmistetta kuten Sumi Alphaa tai Cyperkill 500 EC:tä. On kuitenkin suositeltavampaa käyttää neonikotinoidivalmistetta yksin, koska myös tänä vuonna pyretroidien teho on ollut todella huono rapsikuoriaisiin. Riskinä on pahentaa entisestään tilannetta, jossa pyretroideja kestäviä kantoja on alkanut muodostumaan.

Jos Avaunt 150 EC- valmistetta ei ole vielä käytetty, antaa sekin myös selkeästi pidempää suojaa kuin pyretroidit ja samalla saadaan tehoa kaalikoin toukkiin. Mospilan tai Biscaya OD 240 eivät tehoa kaalikoin toukkiin. On kuitenkin muistettava, että Avauntin tehoaine ei liiku kasvissa ja tällöin uusiin, kehittyviin nuppuihin ei saada suojaa vaan vain jo kehittyneet nuput saavat suojan.

Todella tärkeätä on myös muistaa käyttää riittävän suurta vesimäärää kovassa kuoriaispaineessa. Edellä mainitut ratkaisut toimivat huonommin käytettäessä esim. 100 litran vesimäärää hehtaaria kohden, vaikka periaatteessa systeemiset valmisteet toimivat hiukan alhaisemmillakin vesimäärillä. Vettä kannattaa olla ruiskutuksissa vähintään 150 l/ha myös systeemisiä valmisteita ruiskutettaessa, ja mieluummin 200 l/ha.

Varmista kasvinsuojeluaineen turval­linen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä