Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Pakkaset kiristyvät lähipäivinä Euroopassa. Talvituhojen riski kasvaa alueilla, joilla lunta ei ole tullut tai se ei ole pysynyt kasvustojen suojana.

Pakkaset kiristyvät lähipäivinä Euroopassa. Talvituhojen riski kasvaa alueilla, joilla lunta ei ole tullut tai se ei ole pysynyt kasvustojen suojana.

Pakkaset kovenevat myös Mustanmeren alueella. Erityisesti maan keskiosissa suojaava lumipeite puuttuu pelloilta. Talvituhojen arvioidaan kuitenkin jäävän rajallisiksi, sillä pakkaset kestävät ennusteiden mukaan vain muutamia päiviä.

Myös Venäjän keskiosissa lämpötilat ovat laskeneet. Kasvustojen uskotaan kuitenkin säästyvän pahemmilta tuhoilta hyvän lumipeitteen ansiosta.

Rapsimarkkinoilla seurataan nyt idästä saapuvaa kylmää säärintamaa

Euroopassa rapsimarkkinat ovat pysyneet varsin tasaisina, sillä vahva euro on kompensoinut soijan hintojen nousua. Rapsin hinnoissa vallinnut matalapaine saattaa siirtyä myös uuden sadon hintoihin. Markkinoilla huomio kiinnittyy nyt idästä saapuvaan kylmenevään säätilaan. Pakkasjakso saattaa aiheuttaa tuhoja syysrapsikasvustoille.

Ranskassa syysvehnäkasvustot ovat viime vuotta hieman heikommassa kunnossa.

Soijan hinta jatkoi vahvistumistaan

Argentiinan soijan sato-odotukset heikentyivät edelleen. Vaikutus kohdistuu erityisesti soijarouhemarkkinoil le, joilla Argentiina on maailman merkittävin viejämaa. Brasiliasta odotetaan sen sijaan huippusatoa.

USA:n tasangoilla on saatu satunnaisia sadekuuroja, johon markkinat ovat jo reagoineet ja painaneet vehnän hintoja. Sadekertymä on kuitenkin riittämätön ja kuivuus kiusaa edelleen kasvustoja.

USA:n vehnäala näyttäisi odotusten vastaisesti kasvavan – ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Kevätvehnän hinta on hieman vuodentakaista korkeammalla.

Viljan tuotannon ennustetaan laskevan

IGC laski ennustettaan maailman viljan tuotannosta kaudella 2017–2018 enimmäistä kertaa sitten heinäkuun. Tuore ennuste ennustaa 2 prosentin pudotusta viime kaudesta. Merkittävin syy laskuun ovat maissin heikentyneet tuotantonäkymät eteläisellä pallonpuoliskolla.

Hinnat ovat vahvistuneet helmikuun aikana. Hyödykkeistä ainoastaan riisin hintataso heikkeni. Argentiinan ja USA:n eteläisten tasankojen kuivuus on merkittävin syy hintojen nousuun, mutta osassa maita myös vahva vientikysyntä pönkitti hintoja.

Kauran rehukulutuksen ennustetaan laskevan, mutta elintarvikekulutuksen sen sijaan nousevan. Kokonaiskulutuksen arvioidaan laskevan kolmella prosentilla. Kauran tuotannon ennustetaan pysyvän viime kauden tasolla.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja