Olet täällä

Vyr: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan viljan hinnat ovat pysyneet alkusyksyn nousun jälkeen verrattain vakaina, Vilja-alan yhteistyöryhmä eli Vyr tiedottaa.

Vyr:in hintaseurantaan pääset tästä.

Arviota EU:n kokonaissadosta laskettu

Komissio on laskenut ennustettaan EU:n kokonaissadosta 2018–2019 jo viidettä kertaa sitten kesäkuun. Tuorein satoennuste tarkoittaisi 7,5 prosentin laskua viime kaudesta.

EU:n merkittävimmistä viljantuottajamaista kokonaissadon arvioidaan laskevan Ranskassa, Saksassa, Puolassa sekä Iso-Britanniassa. Espanjassa sen sijaan sadon arvioidaan kasvavan peräti 43 prosentilla.

Komissio arvioi vehnäsadon jääneen alhaisimmilleen sitten vuoden 2012. Myös kaura- ja rapsisadon komissio arvioi kutistuneen.

Venäläinen vehnä yhä kilpailukykyistä ja tarjonta aggressiivista

Vahvana pysynyt vientikysyntä on tukenut vehnän hintaa Venäjällä – EU:ssa ja USA:ssa sen sijaan viennit ovat takkuilleet, mikä on painanut hintatasoa alas.

Venäjä on säilyttänyt asemansa vehnämarkkinoiden kilpailukykyisimpänä toimijana, vaikka merkittävimpien viejämaiden hintatasot ovatkin viime aikoina lähentyneet.

Venäjän valvontaviranomaiset ovat tehostaneet kasvinterveysvalvont aansa viidellä viljanlastauspaikall a. Tällä keinolla vientejä hidastetaan ilman varsinaisia rajoituksia. Venäläisen vehnän tarjonta on kuitenkin yhä aggressiivista. EU:ssa ja Yhdysvalloissa pohditaankin, kuinka kauan Venäjän viennit voivat jatkua vilkkaana.

Soijan hinta nousussa Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakiistan lieventyessä

Maissia on tuotu lähinnä Mustanmeren alueelta. Eri tahot arvioivat EU:n olevan tällä kaudella markkinoiden suurin maissin tuoja.

Iso-Britanniassa kauran hinta on noussut syksyn aikana jyrkästi. Hinta oli lokakuussa korkeimmillaan sitten toukokuun 2013. Nousu on seurausta siitä, ettei tarjolla olleiden erien laatu ole kaikilta osin vastannut kysyntää.

Soijamarkkinat nousivat eilen torstaina jyrkästi. USA:n ja Kiinan diplomaattisten suhteiden parantuminen on hillinnyt kauppakiistan aiheuttamaa jännittyneisyyttä. Trumpin positiivinen twiitti onnistui nostamaan soijan hintoja peräti 3,5 prosentilla. Myös Pariisin rapsifutuurit piristyivät soijan perässä.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä