Olet täällä

Uudet ohrat pistävät kaiken peliin vasta suuremmalla typpilannoituksella

Uudet markkinoille tulossa olevat ohrat tuottavat suuria satoja. Yksi tällainen satoisa ohra on 2-tahoinen RGT Planet, joka on myös mallastuskokeissa tänä keväänä. Yara Kotkaniemen kokeissa se tuotti suurimmalla ympäristökorvauksen typpilannoitustasolla 150 kg typpeä/ha yli 7500 kilon hehtaarisadon. 

Jaettu lannoitus ratkaisuksi matalaan valkuaistasoon

Satoisuus tuo mukanaan matalan valkuaistason, sillä typpilannoitus ei riitä valkuaisen muodostumiseen. RGT Planet on ollut Ruotsissa lannoituskokeissa ja sen typpioptimiksi on siellä määritelty 147 kg typpeä/ha, mikä on 10 kg enemmän kuin Propino-lajikkeelle suositellaan. Ruotsin Hushållningssällskapetin kokeessa RGT Planetin sato oli yli 8700 kg/ha ja valkuainen 11,1 %.

Mikäli mallasohran matala valkuaistaso on ollut ongelmana, ratkaisu on käyttää jaettua lannoitusta. Kevätlannoituksessa pitää antaa riittävästi fosforia ja kaliumia ja noin 110 kg typpeä, jotta saadaan rehevä kasvusto.  Lisälannoitusaikaa säätämällä voi valkuaista nostaa, periaatteella mitä myöhemmin lisälannoitus tehdään, sitä enemmän valkuainen nousee.

RGT Planet on RAGT:n jalostama lajike, Suomessa sen lajike-edustaja on Tilasiemen Oy.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä