Olet täällä

VYR:n kasvustoseuranta – puinnit toden teolla käyntiin elokuun lopussa

VYR:n kasvustoseurannan asiantuntijaraadin mukaan Suomessa saadaan määrällisesti korkea sato, mutta laadusta ei ole tietoa. Myöhäinen sadonkorjuu aiheuttaa laatutappioita. Syyskylvöt jäävät melko vähäisiksi myöhäisten puintien vuoksi.

 

Uudellamaalla sadosta odotetaan määrällisesti korkeaa, mutta laatu huolestuttaa. Ohraa on mennyt lakoon jonkin verran. Kevätvehnän ja rapsin tuleentuminen ja sen myötä puimaan pääsy ajallaan näyttää epävarmalta. Kuminaa ja yksittäisiä ohralohkoja on puitu. Ensimmäiset rukiit puidaan viikon kuluessa, kaurat parin viikon päästä. Syysviljojen ja -öljykasvien kylvöt näyttävät vähäisiltä. Tauteja ja tuholaisia on yllättävän vähän.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä eteläisessä Keski-Suomessa satonäkymät ovat paikoin jopa keskimääräistä parempia, jos sato saadaan korjattua. Lämmin ja kostea sää voi aiheuttaa tauteja. Puinteja aloitetaan elo-syyskuun vaihteessa ja jatketaan lokakuuhun. Ohraa ja ruista on lakoontunut paikoitellen. Rypsit ovat huomattavasti myöhässä tavanomaisesta. Paikoin pellot ovat liian märkiä syyskylvöjen tekoon.

Kymenlaaksossa kasvustot ovat hyviä ja satonäkymät keskimääräistä paremmat. Lakoontuneita kasvustoja on erittäin vähän säihin nähden. Syysvehnissä on hieman viroosiota. Punahometta on havaittu kevätvehnällä, ohralla ja kauralla. Syysrapsia ja heinän siemeniä on puitu. Kevätrapsin puinnit venyvät pitkälle syksyyn. Yksittäisiä syysöljykasveja on kylvetty. Möhöjuurta on esiintynyt tavallista enemmän rypsi- ja rapsikasvustoilla, joten lohkot kannattaa tarkistaa.

Varsinais-Suomessa satonäkymät ovat hyvät, mutta myöhäisyyden vuoksi laaturiski on kasvanut. Syysviljat ovat pysyneet kohtalaisen hyvin pystyssä, ohraa on laonnut jonkin verran. Valkuaiset jäävät alhaisiksi kaikilla viljoilla. Nurmisiemeniä on puitu viime viikolla, rukiin puintia aloitellaan ja syysvehnää puidaan kuun vaihteessa. Kevätviljat puidaan syyskuussa, myöhäisemmät lajikkeet ja rapsi lokakuussa. Syysöljykasveja on kylvetty jonkin verran.

Satakunnassa satonäkymät ovat hyvät jos syksyn sää on suotuisa. Aikaiset ohrat ja kaurakasvustoa ovat alkaneet vaalentua. Rukiin puinti aloitetaan elokuun lopussa ja kevätviljojen puinti menee syyskuulle. Syyskylvöt jäävät vähäisiksi.

Etelä- ja Keski-ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla  kasvustojen ehtiessä tuleentua satonäkymät ovat kohtuullisen korkealla, alueittain voidaan saada keskimääräistä suurempia satoja. Erityisesti rapsi, herne ja härkäpapu kaipaavat pitkää ja suotuisaa syksyä. Syyskylvöt ja erityisesti hybridit ovat harvoja ja epätasaisia.  Varhaisimpien ohrien puinnit alkavat ensi viikolla ja laajemmin puinnit päästään aloittamaan syyskuussa. Vehnien puinnit voivat venyä syys-lokakuun vaihteeseen ja laatutappioita odotetaan. Syyskylvöjä on tehty erittäin vähän.

Etelä-Savossa viime viikkojen sateet ovat lakoonnuttaneet ohraa. Sadosta odotetaan keskinkertaista, jos sadonkorjuuta päästään tekemään. Puinnit aloitetaan kuminalla ja rukiilla elokuun lopussa.

Pohjois-Savossa sato näyttää normaalilta ja paikoin jopa hyvältä. Kasvukausi on kolme viikkoa myöhässä. Puinnit voidaan päästä aloittamaan syyskuun alussa aikaisimmilla ohrilla ja loput puinnit aloitellaan syyskuun puolivälissä.

Pohjois-Karjalassa lakoontumista paikoitellen. Jos vilja pysyy pystyssä ja sää suosii niin puidaan, mutta muuten sato jää korjaamatta. Kasvukausi on ollut haastava.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä