Olet täällä

”Toivottavasti sadonkorjuu ajoittuu marras- joulukuun vaihteeseen” -Rehumaissi hyödyntää kasvukauden loppuun asti.

”Toivottavasti sadonkorjuu ajoittuu marras- joulukuun vaihteeseen” -Rehumaissi hyödyntää kasvukauden loppuun asti.

Kun kaikki muut voivottelevat myöhäistä sadonkorjuuaikaa, Salolaisella Kari Vesasella on toiveissa korjuun venyminen mahdollisimman pitkään.

Vesasella on 9 vuoden kokemus rehumaissin viljelystä. Kyläkullan tilalla Salon Raatalan kylällä on tuotantosuuntina maito ja vilja. Lisäksi tehdään koneurakointia ja isäntä Kari on aktiivisesti mukana myös poikansa hakkuukoneyrityksessä. Ajatus maissinviljelystä heräsi aikoinaan Jenkkilään tehdyllä ammattimatkalla ja ensimmäisten vuosien onnistumiset lisäsivät intoa. Merkittävä syy on maissin erinomainen rehuarvo. Kun maissirehu loppuu, maidon rasvapitoisuus säännönmukaisesti laskee, kertoo emäntä Virva Vesanen.

Maissipelto 17.7.2017 Maissia on viljelty vuodesta toiseen samoilla multavilla ja hyvin vettä läpäisevillä lohkoilla. Aikaisuus on meillä ihan normaalivuonnakin rehumaissilajikkeen tärkeimpiä ominaisuuksia. Pioneerin P7326 on ollut valinta jo useampana vuonna. Mitä enemmän ja isompia tähkiä, sitä parempi on sadon kuiva-ainepitoisuus ja rehuarvo. Karjanlanta sopii erinomaisesti maissin lannoitukseen, koska kovin kasvu ajoittuu loppukesään jolloin karjanlannan ravinteet ovat sopivasti ehtineet mobilisoitua käyttöön. Pieni lisä väkilannoitetta silti tarvitaan alkukesän ravinnetarpeeseen ja ravinnesuhteiden tasapainottamiseen.

Tänä keväänä osa Vesasen maissista kylvettiin Samco-menetelmällä. Menetelmässä maissi kylvetään tarkkuuskylvökoneella tasavälein, samalla kertaa menee myös rikka-aine ja päälle tulee vielä biohajoava muovikalvo. Ero tavallisella kylvökoneella kylvettyyn on tänä vuonna melkoinen. Muovin alla olevat rivit hyödynsivät alkukesän laihankin lämpösumman tarkkaan. Loppukesällä ero näkyi kasvuston koossa. Nyt ero näkyy tähkien painossa ja kehitysasteessa. Maissin rehuarvo perustuu tähkään. Punnitsimme yksilöitä molemmilla viljelytavoilla perustetuilta alueilta. Tarkkuuskylvetyt ja muovin alla kasvaneet korret ovat selvästi vahvempia ja tasalaatuisempia. Biohajoavasta muovista ei ole jäljellä kuin hiukan, se on siis hajonnut niin kuin pitääkin. Kasvin kokonaispaino on molemmilla alueilla suunnilleen sama, mutta tähkien osuus painosta on Samco-menetelmällä n.30%, kun perinteisellä puolella jäädään 15-20 % tasoon. Toisin sanoen Samco-menetelmän tähkine paino on 1,5-1,9 kertaa isompi. Lokakuun toisella viikolla kalvon alla alkuun lähteneiden maissien tähkät alkoivat olla maitotuleentumisasteelle kun taas ilman kalvoa kasvaneet olivat vasta rakkula-asteella. Silloin jyvissä on kuoret mutta ei vielä mitään sisällä.

Urakoitsija Mika Nieminen Oripäästä tulee korjaamaan maissin muutama päivä ensimmäisten pakkasten jälkeen. Silloin saadaan maksimi sato ja paras kuiva-aine ja sokeripitoisuus. Nyt vielä nämä kylmän kesän tähkät muistuttavat vanhan sanonnan mukaisia kuivan kesän oravia. Jos nyt kasvukausi jatkuisi vielä joitakin viikkoja, sato ja laatu nousisi. Tämä sato säilötään Kofasil LP säilöntäliuoksella. Yleensä sato on laakasiilossa säilynyt kohtuullisesti ilmankin, mutta viime sadolla siilo alkoi lämmetä niin pahasti, että nyt säilyminen ja avatun siilon jälkilämpeneminen estetään kunnon säilöntäaineella. Se on edullinen vakuutus pilaantumista ja varsinkin syötönaikaista jälkilämpenemistä vastaan. Kemiallinen säilöntäliuos estää haitallisten mikrobien toimintaa, mutta sallii silti rehun luontaista hyvää maitohappokäymistä, joka parantaa korkean sokeripitoisuuden omaavan maissirehun ruokinnallista arvoa.

Huolella viljelty ja hyvälaatuinen sato kannattaa hoitaa laadukkaana ruokintapöydälle saakka.

Mika Isokääntä, asiakkuspäällikö, Salo

viljelijänberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä