Aikaisen vai myöhäisen kylvön strategia?

Kylvätkö rypsin ja rapsin aina ensimmäisenä vai viimeisten joukossa? Voiko kylvöajankohdalla olla vaikutusta kirppojen aiheuttamiin vioituksiin? Tuoreiden ruotsalaistutkimusten mukaan on, vaikka tulokset vaihtelivat vuodesta ja kirppojen määrästä riippuen. Mitä muita asioita kannattaa miettiä kylvöajankohtaa pohtiessa?

Kylvätkö rypsin ja rapsin aina ensimmäisenä vai viimeisten joukossa? Voiko kylvöajankohdalla olla vaikutusta kirppojen aiheuttamiin vioituksiin? Tuoreiden ruotsalaistutkimusten mukaan on, vaikka tulokset vaihtelivat vuodesta ja kirppojen määrästä riippuen. Mitä muita asioita kannattaa miettiä kylvöajankohtaa pohtiessa?

Kylvöajankohdan valintaan vaikuttaa monet asiat

Optimaalisen kylvöajankohdan valinta mietityttää monia kevätöljykasvien viljelijöitä. Rypsin ja rapsin tuhannen siemenen paino on vain 3-4 gramman luokkaa. Jo tämän vuoksi niiden kylvö vaatii jo tarkkuutta kylvömuokkauksessa ja sen syvyydessä, kylvökoneen säädöissä sekä kylvössä.

Kylvöajankohtaan vaikuttavia tekijöitä on monia: mm. vallitsevat sääolosuhteet ja -ennusteet, muokkaustapa, maalaji ja tilan sijainti.

Kevätkosteutta ei pidä hukata, mutta toisaalta itäminen on nopeampaa, kun maa on lämmin. Aikaisin kylvetty ja taimettunut kasvusto pärjää usein paremmin kirppojen kanssa. Kirppojen määrää ei valitettavasti voida luotettavasti ennustaa etukäteen ja siihen liittyen esiintyy paljon vuosittaista ja alueellista vaihtelua. Mikäli kylvön jälkeen on pitkään kylmää, on itäminen hidasta ja usein epätasaista. Myöhästetyssä kylvössä on mahdollista torjua rikkakasveja kylvömuokkauksella ennen kylvöä.

Ruotsissa ja Norjassa on viime vuosina tutkittu peltokokeissa kevätöljykasvien kylvöön liittyviä asioita ja alta löydät muutaman poiminnan tutkimustuloksista.

Ruotsalaistutkimus: kevätrapsi kannattaa kylvää aikaisin

Ruotsalaistutkimuksessa selvitettiin kolmena keväänä kylvöajankohdan, siemenmäärän ja kylvötavan vaikutusta kirppojen kevätrapsille aiheuttamiin vahinkoihin. Kirppojen määrässä oli vuosittaisia eroja mikä on varsin tyypillistä. Kahtena kolmesta vuodesta oli kirppojen määrä varsin pieni.

Kokeissa aikainen kylvö vähensi kirppavioituksia ja nosti satoa kaikkina koevuosina. Ruotsalaisten tutkijoiden mukaan kevätrapsi kannattaa kylvää mahdollisimman aikaisin. Hallariskin vuoksi tutkijat ohjeistavat kuitenkin odottamaan kylvön kanssa, kunnes maan lämpötila on +6 astetta. Koepaikat sijaitsivat Tukholman, Uppsalan ja Västeråsin lähellä ja aikainen kylvö tehtiin kahtena vuonna huhtikuun 20 päivän tienoilla ja myöhäinen toukokuun toisella viikolla.

Kokeissa selvitettiin myös siemenmäärän vaikutusta kirppatuhoihin sekä satoon tuplaamalla ja triplaamalla siemenmäärä suositellusta (150, 300, 450 kpl/m2). Koetulosten mukaan siemenmäärän kasvattaminen ei ollut taloudellisesti kannattavaa, mutta suurimmilla siemenmäärillä kirppojen aiheuttamat vioitukset pienivät yhtä kasvia kohden. Rapsisato oli samalla tasolla kaikilla siemenmäärillä.

Aikaisemmat tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että kirpat eivät viihdy kasvijätteessä (mm. oljet). Tutkimuksessa selvitettiin ovatko kirppatuhot pienemmät suorakylvössä kuin tavanomaisilla kylvömenetelmillä. Asiaan ei saatu täyttä varmuutta. Tutkijat muistuttavat, että suuri kasvijätteen määrä voi haitata rapsin taimettumista.

Norjalaistutkimus: kevätöljykasvien taimettuminen nopeutuu merkittävästi lämmössä

Norjalaisessa tutkimusprojektissa tutkittiin kontrolloiduissa olosuhteissa kevätöljykasvien itämisnopeutta. Kun lämpötila oli 12 astetta, taimettui puolet taimista kolmessa päivässä. 9 asteen lämpötilassa tähän kesti 7 vuorokautta, 6 asteessa 12 vuorokautta ja 3 asteen lämpötilassa kolme viikkoa. Kolmen asteen lämpötilassa kesti 10 päivää ennen kuin mitään näkyi maanpinnan yläpuolella. Nopeimmillaan siemenet itivät päivässä.

Norjalaiset tutkivat myös kylvösyvyyden ja lämpötilan yhteisvaikutusta itämiseen. Lämpötilan vaikutus oli yllä kuvatun kaltainen ja 1 ja 2 senttimetrin kylvösyvyyksillä ei ollut eroja taimettumisnopeudessa. Kun kylvösyvyys suurennettiin neljään senttiin, hidastui taimettuminen jo selvästi.

Suositus rypsin ja rapsin kylvösyvyydestä on 1-3 cm. Jos olosuhteet ovat kovin kuivat, voidaan hybridirapsi kylvää syvempään.

Lue lisää: Millaista kylvösiemenmäärää käytät öljykasveilla?

Lue lisää: muut, aiemmin ”öljykasveja viljelykiertoon” sarjassa ilmestyneet jutut

Lue lisää: kevätrapsikokeiden tuloksista Ruotsissa

Lue lisää: kevätrapsikokeista tuloksista Norjassa

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja