ProAgria: Helleaalto siivittänyt kevätkylvöt hyvään vauhtiin

Viime viikolla alkaneen helleaallon ansiosta kevätkylvöt etenevät hyvää vauhtia maan etelä- ja keskiosissa. Kylvöt ovat pisimmällä Pohjanmaan rannikkoalueella.

Viime viikolla alkaneen helleaallon ansiosta kevätkylvöt etenevät hyvää vauhtia maan etelä- ja keskiosissa, ProAgrian kasvutilannekatsaus kertoo.

Kylvöt ovat pisimmällä Pohjanmaan rannikkoalueella. Sen sijaan Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa joudutaan vielä odottamaan peltojen kuivumista runsaslumisen talven jäljiltä.

Aurinkoinen ja tuulinen sää on vauhdittanut peltojen kuivumista. Kylvöjen tulisi edetä nopeasti, jotta maa ei pääse liikaa kuivumaan. Sateet ovatkin tervetulleita varmistamaan kylvöjen ja istutusten jälkeinen kasvuun lähtö.

Lämmin sää on saanut myös tuholaiset liikkeelle. Ensimmäiset tuomikirvat ovat jo kuoriutuneet ja myös kirpoista sekä kumina- ja kaalikoista on tehty ensimmäiset havainnot. Tuomikirvariskin ennustetaan olevan tänä kesänä edellisvuosia suurempi. Kasvustojen tarkkailu onkin nyt ajankohtaista. Rikkakasvitilanne pelloilla on tavanomainen koko maassa.

Syysviljat ja nurmet hyvässä kasvussa

Syysviljat, kumina ja nurmet ovat helteen ansiosta päässeet vauhdikkaaseen kasvuun. Ruiskasvustot ovat hyväkuntoisia lähes koko maassa. Vain Pohjois-Savossa ja -Karjalassa sekä Etelä-Pohjanmaalla lumihome on päässyt vioittamaan ruiskasvustoja.

Nurmet ja kumina ovat talvehtineet vähintään tyydyttävästi koko maassa. Paikkauskylvöjä tarvitaan kuitenkin paikoitellen.

Nurmien ja syysviljojen lannoitukset on tehty Lappia lukuun ottamatta. Ensimmäisiä kasvinsuojeluruiskutuksia on myös jo tehty. Rikkakasvitilanne ei näyttäisi poikkeavan tavanomaisesta.

Kevätviljojen kylvöt käynnistyneet Etelä-Pohjanmaata myöten

Kevätviljojen kylvöt ovat käynnistyneet Etelä-Pohjanmaata myöten. Kevätviljojen kylvöt ovat pisimmällä Pohjanmaan rannikkoalueella. Etelä-Suomen tiloilla kevätkylvöt ovat edenneet vaihtelevasti: osalla tiloista noin puolet kevätviljoista on ehditty kylvää, mutta osalla vasta 20 prosenttia. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa kevätviljojen kylvöt eivät vielä ole alkaneet.

Sokerijuurikkaan kylvöt ovat lopuillaan. Kevätrapsin kylvöt ovat pisimmällä Etelä-Karjalassa, Pohjanmaan rannikkoalueella ja Etelä-Pohjanmaalla, jossa kylvöjä on ehditty tehdä 70–90 prosenttia. Etelä-Suomessa kevätrapsista on kylvetty 20–40 prosenttia. Lämpimien säiden ansiosta rapsikylvökset ovat taimettuneet ennätysnopeasti.

Kevätrypsin kylvöt ovat edenneet rapsia hitaammin. Pohjanmaan rannikkoalueella rypsistä on kylvetty puolet, mutta Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla rypsistä on kylvetty vasta 10–30 prosenttia.

Varhaisperunoiden istutukset on saatu päätökseen koko maassa ja ne ovat paikoin jo hyvässä kasvussa. Kesäperunan istutukset on Etelä-Suomessa jo tehty, Pohjanmaalla istutukset ovat parhaillaan käynnissä. Myös varastoitavan perunan istutukset ovat alkaneet Etelä-Suomessa.

Vihannesten istutukset ja kylvöt lähes aikataulussa

Etelä-Suomessa harsolla suojatuissa mansikkakasvustoissa ensimmäiset yksittäiset kukat ovat jo auenneet. Mansikan avomaan kasvustoissa kasvu on vasta alkanut.

Omenoiden kukinnan odotetaan alkavan viikon kuluessa, mikäli säät jatkuvat lämpiminä.

Varhaisvihannesten istutukset ja vihannesten kylvöt etenevät lähes normaalissa aikataulussa. Vihanneskasvustot ovat lähteneet hyvin kasvuun lämpimien säiden ansiosta, mutta kastelua tarvitaan kasvuun lähdön nopeuttamiseksi ja varmistamiseksi.

Lähde: ProAgria Keskusten Liitto, kasvutilannekatsaus 2

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja