Pohjoisen kurjat olosuhteet eivät näy Euroopan kokonaisviljantuotannossa

Pohjois-Euroopassa koemme tänä vuonna tuntuvia satotappiota, mutta koko mantereen laajuisesti kokonaisviljantuotanto ennustetaan kasvavan.

Veden puute piinaa Pohjois-Euroopan kasvustoja, mutta mantereen länsi- ja eteläosissa olosuhteet ovat suosineet ja sato-odotukset ovat korkealla, Vilja-alan yhteistyöryhmä uutisoi.

Kuivuudesta kärsitään kuitenkin myös Mustanmeren alueella, Australiassa sekä osissa Pohjois-Amerikkaa.

Toukokuun alusta jatkunut kuivuus on leikannut satonäkymiä rajulla kädellä erityisesti Pohjoismaissa ja Baltiassa sekä Saksan ja Puolan eteläosissa. Sen sijaan Euroopan eteläosissa, kuten Italiassa ja Espanjassa, vehnän ja ohran satonäkymät ovat erittäin hyvät. Myös Kaakkois-Euroopassa, kuten Bulgariassa, Romaniassa ja Unkarissa näyttää melko lupaavalta. Ranskassa myrskysateet ovat uhanneet sadon laatua, mutta odotukset ovat vielä korkealla. Aurinko ja kuivemmat kelit toivotetaan siellä tervetulleiksi.

Ranskalainen Strategie Grains on laskenut ennustettaan EU:n vehnän tuotannosta 2018/19 (- 0,9 milj. tn viime kuusta) 139,9 milj. tonniin (2017/18: 141,7 milj. tn). Ohran tuotantoennustetta on nostettu (+ 0,4 milj. tn) 62,6 milj. tonniin. Ennustetta on korotettu Ranskan ja Espanjan osalta, mutta laskettu Pohjoismaiden, Baltian ja Iso-Britannian osalta. Maissin tuotantoennuste on pysynyt melko lailla vakaana 61 milj. tonnissa (2017/18: 59,4 milj. tn. Strategie Grainsin ennuste EU:n kokonaisviljantuotannosta pian alkavalla kaudella on 303,4 milj. tn (2017/18: 298,5 milj. tn).

Venäjän johtoasema heikkenee – hinnoilla nousupotentiaalia

Venäjä on dominoinut vientimarkkinoita, mutta nyt johtoaseman odotetaan heikkenevän. USDA laski ennustettaan Venäjän vehnän tuotannosta 68,5 milj. tonniin, kun se vielä viime kuussa oli 72 milj. tonnia (2017/18: 84,99 milj. tn). Kuivuudesta on kärsitty myös Ukrainassa, osissa USA:ta ja Kanadaa sekä Australiassa.

Viljan hintojen odotetaan nousevan, jos Mustanmeren alueen satonäkymät vielä heikkenevät. Maailman hyvä maissisato saattaa kuitenkin rajoittaa nousua.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja