Olet täällä

Seuraa sadon valmistumista GrainSensellä

Seuraa sadon valmistumista GrainSensellä

Kevätviljat ovat jo puintikypsiä tai pian valmistumassa johtuen lämpimästä kesästä. Yksityinen neuvoja ja viljelijä Olli-Pekka Ruponen on ottanut GrainSensen käyttöön kasvukaudella 2018. Hän viljelee maitaan Halikon alueella.

Olli-Pekan mukaan laite on kätevä käyttää mm. puinnin yhteydessä, koska tuloksen saa nopeasti esim. ottamalla näyte suoraan säiliöstä sen tyhjentyessä. Laite kertoo mm. viljan kosteuden ja proteiinipitoisuuden, jolloin tulokset näkyvät matkapuhelimen näytöllä. Laitteella voi mitata viljan kosteutta nopeasti ja kätevästi myös ennen puinteja, jolloin puintiin voi paremmin valmistautua. Laitteeseen jyviä tarvitaan vain pieni määrä, noin 80 kpl. Esimerkiksi kosteudeltaan tai laadultaan huonommat viljat voi puida erikseen. Olli-Pekan mukaan on hyvä huomioida, että kasvuston valmistuessa ja tuleentuessa epätasaisesti kannattaa varmistaa, että myös näytteeseen tulee mukaan vihreämpiä jyviä. Silloin mittaustulos on luotettavampi. Olli-Pekka pui 8.8. Bettina-kauraa, jonka kosteus oli 15,89 % ja proteiinipitoisuus 13,39 % GrainSense mittauksen mukaan.

viljelijänavenaberner.fi I viljelijänberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä