Ovatko rypsi ja rapsi jo puintivalmiita?

Öljykasvikasvustot ovat vaalenneet vauhdilla ja ainakin rypsiä päästään puimaan jo elokuun puolella

Öljykasvikasvustot ovat vaalenneet vauhdilla ja ainakin rypsiä päästään puimaan jo elokuun puolella. Testaa onko lehtivihreäpitoisuus vielä liian korkea tekemällä yksinkertainen testi.

Tänä vuonna myös öljykasvien puinnit alkavat viikkoa tai kahta tavanomaista aikaisemmin jo elokuun puolella. Ennen öljykasvien puintiin ryhtymistä kannattaa testata, että onhan sadon lehtivihreäpitoisuus laskenut riittävän alhaiseksi yksinkertaisella testillä, jossa murskataan siemeniä (ohjeet alla).

Tuleentunut rypsi- ja rapsikasvusto on yleisväriltään harmaa. Usein rypsin varsien väri muuttuu ihan harmaaksi ja varret ”rapsakoiksi”, kun kasvi tuleentuu. Rapsilla varret sen sijaan jäävät usein vähän vihreiksi, vaikka sato on valmista. Tuleentuneen rypsin siemenen kuoren väri on tummanruskea, punaisen ruskea tai keltainen, jos kyseessä on lajike, jonka siemenistä osa on keltaisia. Tuleentuneet rapsin siemenet ovat mustia.

Testaa onko lehtivihreäpitoisuus liian korkea

Kun sato kypsyy, muodostuu siemeneen kaikki sen sisältämät yhdisteet (öljy, proteiinit ym.) ja sen kosteuspitoisuus laskee. Siemenen tuleentuessa ja kosteuden laskiessa myös siemenen sisältämä lehtivihreäpitoisuus laskee. Lehtivihreäpitoisuus on yleensä laskenut riittävän alhaiseksi (alle 30 ppm), kun kosteus on 20-25 % välillä.

Liian korkea lehtivihreäpitoisuus hankaloittaa öljynpuristusprosessia ja se on laatuhinnoitteluperuste.

Karkean arvion lehtivihreäpitoisuudesta voit tehdä näin:

  1. Kerää lituja useasta varresta ja eri kohdista vartta ja ”pui” käsin siemenet irti liduista
  2. Murskaa 10 siementä valkoisen paperin päällä
  3. Täysin tuleentuneet rypsin ja rapsin siemenet ovat sisältä väriltään keltaisia
  4. Jos kymmenestä siemenestä 2 tai enemmän on vihertäviä, on lehtivihreäpitoisuus vielä liian korkea
  5. Usein vielä raaoissa rapsierissä siementen kuoren väri on ruskea ja kirjava, ei siis täysin musta, kuten rapsilla yleensä



Öljykasviasiantuntija Kati Lassi Viljelijän Avena Berneriltä näyttää videolla miten testi tehdään.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja