Olet täällä

KM: Ohrakilpailun voitto Etelä-Pohjanmaalla viljelevälle Kari Alasaarelle

Kari Alasaari. Kuva: Annaleena Ylhäinen

Käytännön Maamiehen ohrakilpailun 2018 voitti Kari Alasaari Lapualta 8 586 kilon hehtaarisadolla. Lajikkeena oli Syngentan Laureate, ja sitä viljeltiin kaikkien täsmäviljelyn oppien mukaisesti. 

Kari Alasaaren Laureatelle typpilannoitusta annettiin vain 108 kg/ha. Yli kahdeksan tonnin sato käyttää typpeä lähes 200 kg/ha, joten maasta on irronnut yli 80 kiloa typpeä. Lannoitus jaettiin neljään kertaan. Lisäksi ruiskutettiin hiveniä. Ruiskutuskertoja oli yhteensä kuusi.  Alasaari sai Laureaten versomaan hyvin kuivuudesta huolimatta. Puintihetkellä tähkiä oli neliöllä 980-1100 kappaletta. 

Täsmäviljelyn edut tulevat näkyviin, kun perusasiat ovat kunnossa

Alasaaren mukaan suuri sato tehdään ruiskulla, kunhan kivijalka on ensin kunnossa. Lajikkeen satopotentiaalia ei saa hyödynnettyä, ellei pellon kasvukunnosta huolehdita. Täsmäviljelyn edut tulevat näkyviksi vasta sitten, kun perusasiat on laitettu kuntoon. Alasaari tekee peltojen perusparannusta vuosittain. 

Ohrakilpailun kolme parasta lajiketta, Laureate, KWS Fantex ja RGT Planet, ovat olleet myös lajikekokeiden satoisimmat ohrat. Planet oli tällä kasvukaudella suosituin kaksitahoinen lajike, ja se pärjäsi hyvin myös satokilpailussa. Mallaslaatua sai vain kaksi kilpailijaa. Suurimmalla osalla valkuainen nousi liian korkeaksi, vaikka typpilannoitusta vähennettiin rajusti kuivuuden takia. Veden puute rajoitti satoa jokaisella kilpailulohkolla, ja kymmenen vuoden takaisesta ohran satoennätyksestä, 9 499 kilosta, jäätiin lähes tuhat kiloa. 

Käytännön Maamiehen satokilpailu järjestetään joka toinen vuosi, seuraavan kerran kasvukaudella 2020.

 

Lähde: Käytännön Maamies

Kommentit

Samankaltaista sisältöä