Olet täällä

Urakointipalveluiden käytöllä kynnys aloittaa juurikkaan viljely madaltuu

Urakointipalveluiden hyödyntäminen sekä koneiden yhteiskäyttö ovat yleistyneet sokerijuurikkaan viljelijöiden keskuudessa. Juurikasurakointia harjoittava Timo Rouhiainen suosittelee urakointia juurikkaan viljelyä kokeileville ja erityisesti juurikkaan nostoihin. Sucrokselta saa tarvittaessa apua sopivan juurikasurakoitsijan etsimiseen.

Timo Rouhiaisen tilalla Oripäässä on viljely sokerijuurikasta niin kauan kuin mies muistaa. Juurikkaan viljelyn lisäksi hänellä on yritys, joka tekee juurikasurakointia ja maahantuo juurikkaan kylvö- ja nostokoneita.

Rouhiaisella kuluukin suurin osa työajasta eri tavoin juurikkaan parissa. Tämä ei viljelijää kuitenkaan haittaa – päinvastoin.

”Juurikkaan viljelyllä on tilallamme pitkät perinteet ja sen kanssa on ollut pienestä asti tekemisissä. Juurikas on myös sopivan haastava ja mielenkiintoinen satokasvi”, Rouhiainen tuumii.

Tilan erikoisuus – suorakylvettyä sokerijuurikasta

Rouhiaisen pellolla nostettiin lokakuun lopulla viimeisiä sokerijuurikkaita. Juurikasta oli tänä vuonna tilalla 16 hehtaarilla. Lisäksi viljelykierrossa on tattaria, viherlannoitusnurmia ja saneerauskasveja.

Timo Rouhiaisen mukaan yksi tärkeimmistä asioista juurikkaan urakoinnissa on huolehtia oikeasta kylvösyvyydestä. ”Etenkin vanhemmissa suomalaisissa kylvökoneissa oikean kylvösyvyyden asettaminen voi olla todella hankalaa.””Juurikassadossa on ollut tänä vuonna isoja vaihteluita, ja niin oli meidänkin tilalla. Osalla peltolohkoista tuli todella hyvää satoa ja osalla taas sato jäi heikoksi. Kuivuus ja savikka olivat tänä vuonna haasteina”, hän kertoo.

Rouhiainen on ennakkoluuloton kokeilemaan juurikkaan viljelyssä välillä uusia temppuja. Hän on esimerkiksi suorakylvänyt osan sokerijuurikkaistaan, mikä on verrattain harvinaista juurikasviljelijöiden keskuudessa. Yllättäen suorakylvetyt lohkot tuottivat tänä vuonna parhaiten satoa.

”Suorakylvöä olen lähtenyt tekemään kokeilun halusta. Siinä on samat hyödyt kuin viljankin suorakylvössä, eli kustannussäästöt, ympäristöhyödyt ja kylvöikkunan pidentyminen. Suorakylvö pitää myös paremmin maan ja sen mikrobitoiminnan kunnossa. Rikkakasvipaine voi kuitenkin olla suorakylvössä kovempi”, Rouhiainen neuvoo.

Sucros Oy:n viljelykonsulentti Petri Suvanto pitää juurikkaan suorakylvöä kiinnostavana ja kokeilunarvoisena menetelmänä. Kyntöä hän suosittelee kuitenkin varsinkin aloitteleville juurikasviljelijöille.

”Muokkaus on maalajikohtainen kysymys, mutta yleisesti ottaen syksyllä tehtävä kyntö on juurikkaalla perusvarma menetelmä. Ojitus ja pH tulee toki myös olla kunnossa”, Suvanto kertoo.

Urakointipalveluiden käyttö yleistynyt

Rouhiainen työntekijöineen urakoi juurikkaan kylvössä, ruiskutuksessa ja nostossa useilla lähiseudun tiloilla. Syksyt ovat Rouhiaisella ja hänen työntekijällään Jussi Tuomisella kiireistä aikaa, sillä urakointipalveluiden käyttö juurikkaan viljelijöillä on yleistymään päin.

”Pääosa hoitaa edelleen kaiken alusta loppuun itse, mutta etenkin juurikkaan nostoissa urakointi ja yhteiskäyttökoneet ovat yleistyneet. Nostokone kun on kallis investointi, mutta samaan aikaan myös todella tehokas laite, jolla ehtii nostamaan valtavan määrän juurikasta lyhyessä ajassa”, Rouhiainen pohtii.

Noston jälkeen juurikkaat aumataan ja jätetään odottamaan kuljetusta. Juurikkaiden puhdistus tulee nykyisin tehdä jo tilalla, ja sujuvimmin se käy lastauksen yhteydessä puhdistuskuormaajalla. Kuormauksen jälkeen juurikassato viedään Säkylän sokeritehtaalle Sucroksen tehokkaan kuljetusringin kautta.

Halutessaan viljelijä voi myös itse kuljettaa juurikkaansa tehtaalle. Sucros korvaa viljelijälle kuljetuksesta aiheutuneet kulut vastaavasti kuin kuljetusringilleen.

Sucros auttaa sopivan urakoitsijan löytämisessä

Rouhiainen suosittelee urakointipalveluiden käyttöä etenkin juurikkaan viljelyä harkitsevalle. Näin kokeilun voi tehdä ilman mittavia investointeja, ja jos kokeilu osoittautuu mieleiseksi, voi tarvittavat koneet ostaa halutessaan myöhemmin itselleen.

Urakointi voi olla omien koneiden hankintaa toimivampi ratkaisu myös silloin, jos juurikkaan viljely on pienimuotoista ja satunnaista, tai jos oma aika ei siihen riitä.

Rouhiaisen mukaan moni kotieläintilallinen välttää juurikkaan ottamista viljelykiertoon, koska eläinten pito on sitovaa eikä juurikkaan viljelylle tahdo jäädä aikaa.

”Juurikkaan viljely sopisi kuitenkin kotieläintilalle hyvin, sillä lannan kautta tilalla muodostuu paljon fosforia, ja juurikas tarvitsee huomattavia määriä fosforia kasvuunsa. Mielestäni juurikas sopii kotieläintilalle hyvin myös aikataulullisesti, jos tila hyödyntää urakointia.”

Juurikkaan viljelystä kiinnostuneella viljelijällä ei välttämättä tarvitse olla urakointikontakteja valmiiksi takataskussa.

”Monet epäröivät juurikkaan viljelyä, koska pelkäävät, ettei työlle löydy tekijää. Tämä on kuitenkin turha huoli – urakoitsijoita kyllä löytyy kaikille. Me Sucroksella autamme tarvittaessa sopivien urakoitsijoiden etsinnässä”, Suvanto muistuttaa.

Rouhiainen tuo suurimman osan koneista Turkista, joka on iso sokerijuurikkaan tuottajamaa. Rouhiaisen omalla pellolla juurikaan nostossa oli kuitenkin tällä kertaa käytössä saksalainen Kleine.

 

Katso lyhyt video juurikkaan nostosta Farmitin Facebookista

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä