Olet täällä

Rukiin kylvöala tuplaantui ja syysvehnän peräti nelinkertaistui edellisvuodesta

Ruista on tänä syksynä kylvetty yli kaksi kertaa suuremmalle alalle kuin edellissyksynä, yli 40 000 hehtaarille, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa. Normaalisadolla se riittää rukiin kotimaiseen käyttötarpeeseen reilusti.

”Alkava talvi ja ensi kesän sääolot ratkaisevat, minkälainen vajaan vuoden kuluttua korjattava sato lopulta on”, Luken yliaktuaari Anneli Partala muistuttaa tiedotteessa.

Myös luomuruista kylvettiin enemmän kuin edellisvuonna. Noin 5 400 hehtaarin luomuruisala on suurin neljään vuoteen.

Syysvehnäala nelinkertaistui

Myös syysvehnäala kasvoi reilusti – lähes 44 000 hehtaariin. Syysvehnäala on suurin ainakin neljään vuoteen. Edellisvuoden kylvöala lähes nelinkertaistui. Viime syksynä korjattiin historiallisen pieni syysvehnäala.

Suurin osa Suomen vehnästä kylvetään ensi keväänä. Ensi vuoden sadosta syysvehnän osuus voi olla yli viidennes.

Myös syysrypsin ja -rapsin kylvöala kasvoi – jopa ennätyksellisen suureksi. Edellisvuoden kylvöala yli tuplaantui ja oli noin 5 400 hehtaaria.

Myös rypsistä ja rapsista tullaan suurin osa kylvämään keväällä.

Syyskylvöt vähentävät kevätkiireitä

”Syksyn kylvöt vähentävät peltojen kylvökiireitä ensi keväänä. Syyskylvöala – kokonaisuudessaan noin 90 000 hehtaaria – on alle 10 prosenttia ensi keväänä kylvettävästä vilja- ja öljykasvialasta. Viime keväänä vilja- ja öljykasveja kylvettiin noin 1,1 miljoonan hehtaarin alalle”, Partala jatkaa.

Ennakollinen syyskylvöala kysyttiin maatiloilta Luken satotutkimuksessa, johon kuului 6 200 maatilaa. Viljelyalat tarkentuvat ensi vuoden kesäkuussa.

 

Ennakollinen syyskylvöala ja suorakylvöalat 2018

 

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Samankaltaista sisältöä