Olet täällä

Vyr: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaassa lumipeite suojaa hyvin syysviljakasvustoja koko maassa, Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr) tiedottaa. Syyskylvöala yli tuplaantui edeltävästä vuodesta, joten vielä tässä vaiheessa vuotta odotetaan runsasta ruis- ja syysvehnäsatoa.

Viljan myyntiruuhka on laantunut. Viljaa tuli loppuvuodesta markkinoille huomattavana piikkinä. Hintojen laskun myötä myynti- ja toimitusruuhka on nyt kuitenkin laantunut.

Euroopassa satonäkymät korkealla

Euroopassa tulevan kauden satonäkymät ovat korkealla. Euroopan syyskylvöala kasvoi viime syksynä jyrkästi edeltävään vuoteen verrattuna. Kasvustot ovat pääosin hyvässä kunnossa, joten viljasadon ennustetaan elpyvän viime vuodesta. Ranskalaisen analyytikkotalo Strategie Grainsin mukaan tämä saattaa rajoittaa uuden sadon hintojen nousua keväästä eteenpäin, jos sääolosuhteet eivät muutu epäsuotuisiksi.

Myös Brexitillä tulee olemaan oma vaikutuksensa viljamarkkinaan. Vielä on kuitenkin epävarmaa, miten Iso-Britannia asettuu viljamarkkinoilla Britannian EU-eron myötä.

USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluissa ei merkittävää edistystä

Mustanmeren alueen syysvehnäkasvustoja suojaa hyvä lumipeite. Talvituhojen riski ei ole korkealla, vaikka pakkaset hiukan kiristyisivätkin. Viime syksyn sadon hintojen odotetaan jatkavan nousuaan kevättalven aikana. Uuden sadon hintoihin voidaan odottaa nousua vasta, jos kevään säistä tulee epäsuotuisat.

USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluissa ei ole tullut merkittävää edistystä. Yhdysvaltojen presidentti vihjaili positiivisista uutisista kauppakiistaan liittyen. Senaattori Sen Grassley kuitenkin pudotti markkinat pilvenreunalta kertoessaan, että todellista edistystä ei ole tullut. USA:n soijan viennit ovatkin kaukana tavanomaisista vientiluvuista. Kiin an soijapavun tuonnit tippuivat joulukuussa peräti 40 prosentilla edeltävästä vuodesta. Kiinan ostojen puute kasvattaa erityisesti Yhdysvaltojen soijavarastoja.

Yhdysvaltojen vehnän viennit ovat edelleen 11 prosenttia jäljessä viime vuodesta. Uusia uutisia on markkinoilla vain vähän, sillä hallinnon osittaisen sulun takia tuoretta virallista markkinadataa ei ole julkaistu.

USA:n merkittävimmille vehnäntuotantoalueille on luvattu kylmenevää säätä loppukuuksi. Itäisissä osissa runsas lumipeite suojaa kasvustoja. Etelässä sekä keskisillä tasangoilla lumikerros on sen sijaan ohut ja saattaa sulaa pois.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä