Olet täällä

Kalkkia säännöllisesti nurmille aina talvisin

Nordkalkkia pellolle talvikalkitus

Kuortanelaisen kalkitusurakoitsijan Marko Leppäkosken Massikka ja kalkkikärry ovat tuttu ja säännöllinen näky aina talvisin alavutelaisten Minna ja Ari Sepposen tilan pelloilla Alavudella Etelä-Pohjanmaalla.

Ari Sepponen sanoo ajan mittaan tottuneensa siihen, että hän kalkitsee pellot vuosittain talvisin, vaikka se syksyllä olisikin halvempaa.

”Jotenkin se syksy vain menee käytännössä niin tiiviisti navettahommien lisäksi peltotöissä, ettei kalkitus oikein mahdu aikatauluun, eikä kyllä ajatuksiinkaan. Talvella on enemmän aikaa ja silloin pääsen itsekin pellolle”, hän sanoo.

Normaalitalvisin kalkitus ei ole niin sääaltista kuin sänkilevitys syksyjen vaihtelevissa oloissa. Tilan turvepohjaiset pellot myös kestävät hyvin levitysyksikön painon täydellä kuormalla. Vain kerran traktori on pudonnut nostokuntoon. Silloin olot olivat poikkeukselliset, kun paksun lumikerroksen alla ei ollut käytännössä yhtään routaa.

Kalkitusurakoitsija Leppäkosken lisäksi tilalla on tuttu useilta vuosilta autonkuljettaja Kimmo Ilvola kuortanelaisesta Kes-Trans Oy:stä. Hän ajaa kalkkia Nordkalkin Vimpelin tehtaalta muun muassa Alavudelle.  

”Joka levityskerralla tulee heidän kanssaan myös parannettua maailmaa ja pohdittua maatalouden menoa siinä pellon laidalla, mikä on henkisesti tärkeää. Syksyisin tällaiseenkaan ei olisi mahdollisuuksia”, Sepponen sanoo.

Kalkin Sepponen on tilannut pitkään Lantmännen Agro Alavuden kautta.

LUE KOKO ARTIKKELI KLIKKAAMALLA TÄSTÄ

Urakoitsija Marko Leppäkoski (vas.), maidontuottaja Ari Sepponen ja autonkuljettaja Kimmo Ilvola tapaavat talvisin kalkituksen merkeissä. Sepposen mukaan pieni rupatteluhetki maailman ja maatalouden menosta eri näkökulmista tuo mukavaa vaihtelua.

Säännöllinen kalkitus kuuluu Ari Sepposen jokatalviseen ohjelmaan. Hänen mukaansa kalkitus on välttämätöntä, jotta kasvit pystyvät paremmin hyödyntämään ravinteet.

LUE KOKO ARTIKKELI KLIKKAAMALLA TÄSTÄ

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä