Olet täällä

Uusi mallasohra menestyy eri maalajeilla

Mallasohra RGT Planet otettiin viljelyyn Jouni ja Petri Niutasen tilalla ensimmäistä kertaa viime vuonna. Vaikka vuosi oli poikkeuksellisen haasteellinen, ovat kasvinviljelytilaa pyörittävät veljekset enemmän kuin tyytyväisiä valintaansa.

- Yllättävintä oli se, että RGT Planet pärjäsi niin hyvin erilaisilla kasvualustoilla. Lajiketta oli yhteensä viidellä eri lohkolla, joissa kaikissa on eri maalajit. Oli sitten runsasmultainen hiuesavi, savimaa tai hiesu, RGT Planet sopi kaikkialle, kertoo Jouni Niutanen.

Tilalla on viljelty mallasohraa käytännössä aina. Viime vuonna mallasohran kokonaispinta-ala oli 30 hehtaaria, josta kaikki RGT Planetia.

- Tänä vuonna pinta-ala kasvaa 45 hehtaariin ja RGT Planet jatkaa ainoana mallasohralajikkeenamme, Niutanen kertoo.

”Täältähän tulee tavaraa”

Viime kesä muistetaan kuivuudesta ja kuumuudesta, mutta se ei ranskalaislähtöistä RGT Planetia haitannut. Maatalousyhtymä Jouni ja Petri Niutasen tilalla kaikkien lohkojen keskiarvona sato oli 5 550 kg/hehtaari.

- Täältähän tulee tavaraa, oli ensimmäinen ajatuksemme, kun puinnit alkoivat. Tällaisena kasvukautena emme todellakaan osanneet odottaa niin hyvää satoa, vaikka tiesimmekin lajikkeen olevan satoisa, Niutanen kertoo innoissaan.

Myös sadon laatu saa Niutasilta kiitosta. Kuivuus rokotti hehtolitrapainoa, mutta koko sato täytti kaikki mallasohralle asetetut laatukriteerit.

- Tasainen valkuaispitoisuus oli positiivinen yllätys, sillä maalajeja oli laidasta laitaan eikä kaikilla lohkoilla peruskunto ole aivan optimaalinen, Niutanen selittää.

Tänä vuonna panokset kovenevat

RGT Planet kylvettiin toukokuun 20. päivä poikkeuksellisesti keväällä lautasmuokattuihin maihin. Yleensä ohrapellot on kynnetty, mutta kosteutta paremmin pidättävä kevytmuokkaus osoittautui toimivaksi valinnaksi.

- Alkukesällä tilanne näytti pahalta, mutta juhannuksena saatujen sateiden jälkeen kasvusto suorastaan hyökkäsi pinnalle. Satokin päästiin korjaamaan ihan normaaliin aikaan, Niutanen kertoo.

Kasvuolosuhteet eivät kuitenkaan kannustaneet panostamaan kasvustoon aivan kuten yleensä. Kylvön yhteydessä typpeä annettiin ympäristösäädösten mukaisen maksimimäärän, mutta lisähivenet jätettiin tällä kertaa ajamatta ja kasvitautiruiskutuksiakin tehtiin vain yksi kierros. Kasvusto sai rikkakasvitorjunnan, mutta korrensäätökäsittely jäi pois.

- On uskomatonta kuinka hyvin RGT Planet pärjäsi näinkin pienellä panostuksella. Ensi kesänä toki panostetaan taas normaaliin tapaan enemmän sekä lannoitukseen että tauti- ja laontorjuntaan, Niutanen kertoo.

Tänä vuonna tilalla on tarkoitus siirtyä myös nestemäiseen peittaukseen, jonka yhteydessä jyvälle annetaan jo ensimmäiset hivenravinteet. Myös maiden kevytmuokkausta aiotaan jatkaa.

Vaikka viljelytoimenpiteisiin on suunnitteilla monenlaisia muutoksia, lajikevalinta pysyy.

- On hienoa, että tällaisia lajikkeita on nykyään tarjolla. RGT Planet vastaa hyvin sille annettuihin panoksiin ja on siten myös taloudellisesti kannattava valinta. Tätä aiomme suosia jatkossakin, tiivistää Niutanen.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä