Olet täällä

Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan markkinat

Leipävehnän hintanoteeraus Naantalin satamassa oli 165 €/tonni. Pariisin pörssissä leipävehnän lähin futuurinoteeraus (syyskuu -19) laski torstaina tasolle 178,75 €/tonni. Hintojen erotus oli näin ollen tasolla -13,75.

Rypsin ja rapsin hintanoteeraus Kirkkonummella laski tasolle 357,5 €/tn. Pariisin pörssissä rapsin lähin futuurinoteeraus (elokuu -19) laski torstaina tasolle 367,5 €/tn. Hintojen erotus  oli näin ollen tasolla -10.

Euroopan markkinat

Viime aikoina Euroopan viljamarkkinaan ovat eniten vaikuttaneet USA:n sateista johtuneet maissi-istutusten viivästymiset. Maissin hinta nousi Euroopassa ja nousua seurasivat nopeasti myös vehnä ja ohra noin 10 €/tn. Vehnän hinnan nousuun vaikutti myös Venäjän kova kuumuus sekä sade-ennusteiden vähyys maailman vehnäntuotanto alueilla.

Euroopan vehnän ja ohran satonäkymiä on hieman laskenut Espanjan kuivuus, itäisen Euroopan ennusteet kuivasta ja kuumasta säästä sekä Unkarissa ja Italiassa liialliset sateet. Myös Romaniassa, Ranskassa ja Bulgariassa, joissa on tähän asti ollut kohtuulliset olosuhteet viljan kasvulle, on nyt hieman liian märkää.

Sateet palasivat toukokuussa Tanskaan kuivan huhtikuun jälkeen. Vaikka Tanskassa on ollut haasteita säiden suhteen, ovat viljat pääosin hyvässä kunnossa. Näin ollen satotasojen odotetaan olevan kasvukaudella korkeat, kunhan olosuhteet pysyvät hyvinä puinteihin asti.

Ruotsissa sateita on saatu toukokuussa kuivan huhtikuun jälkeen, mutta sademäärät ovat olleet maltillisempia kuin Tanskassa. Sateet riittivät juuri pitämään kasvustot kunnossa. Pidemmän aikavälin sääennusteet tavallista korkeammista lämpötiloista aiheuttavat huolta.

Komission julkaisemien hintatilastojen mukaan leipävehnän hintanoteeraus (20.5.) oli Saksassa Hamburg 189 €/tn ja Ranskassa Rouen 183,3 €/tn. Rehuohran noteeraukset Saksassa Hamburg 180 €/tn ja Ranskassa Rouen 161,30 €/tn.

Maailmanmarkkinat

USDA nosti 2019/20 maailman vehnän loppuvarastojen kokoa 294,34 miljoonaan tonniin alkuvarastoarvion ja tuotantoarvion kasvaessa. Viime kuusta 2019/20 soijavarastojen ennuste laski, johtuen Ukrainan ja Sambian arvioitua alhaisemmasta tuotannosta. 2019/20 soijan loppuvarastojen ennustetaan jäävän 112,66 miljoonaan tonniin.

Kaurauutisia

USDA ennustaa maailman kauran tuotannon nousevan 6,4 prosenttia keskimääräistä korkeammaksi 24,35 miljoonaan tonniin. Jos tämä toteutuu, on se korkein yhteentoista vuoteen. Tuotantonäkymät ovat tavallista korkeammat kaikkialla kauran päätuotantoalueilla lukuunottamatta kuivuuden kanssa kamppailevaa Australiaa. Oatinformation arvailee ennusteen olevan hieman liian optimistinen Kanadan suhteen, jossa on ollut hyvin kuivaa kauran tuotantoalueilla.

Oatinformation kertoo maailman kaurasääolosuhteista. Länsi-Kanadassa kuivuus on levinnyt laajalle alueelle. Sääennusteet kuitenkin lupaileva sateita, mutta vähäiset sateet eivät riitä täysin keventämään kasvustojen kuivuusstressiä. Itä-Kanadassa kosteusolosuhteet ovat riittävät kauran kehitykselle. Yhdysvaltojen keskilännessä toukokuun liiallinen märkyys on kuivunut läntisessä ja eteläisessä keskilännen Yhdysvaltojen kaura-alueilla. Kuitenkin kosteutta on todella paljon maassa.

EU:n ja Iso-Britannian maan kosteus tasot edistävät hyvin kauran kasvua. Vain Espanjassa on liian kuivaa tavanomaisiin satotasoihin pääsemiseksi. Länsi-Australiassa maan kosteusolot ovat viimein hieman parantuneet. Kuivaa on silti monin paikoin Australian kaura-alueilla. Victorian osavaltion kaurat ovat todella hyvässä kunnossa.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr Viljaviesti 21/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä