Olet täällä

VYR: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Luonnonvarakeskus ennustaa kahden heikomman vuoden jälkeen palattavan viljan keskimääräisiin tuotantotasoihin. Kasvuolosuhteet ovat suosineet suomalaista viljaa kaudella 2019.

Paikoin Etelä-Suomessa on ollut liian kuivaa, kun taas enemmän lämpöä olisi kaivattu osissa Itä-Suomea. Etenkin rukiista ja herneestä odotetaan keskimääräistä parempaa satoa.

Viljasato on arvioin mukaan vuonna 2019 yhteensä 3,6 miljardia kiloa, mikä on 31 % enemmän kuin viime vuonna.

Kotimaan hintatietoa

Leipävehnän hintanoteeraus Naantalin satamassa on pysynyt tasolla 161,00 €/tonni (heinä -19). Pariisin pörssissä (Euronext) leipävehnän lähin futuurinoteeraus (syys -18) oli eilen keskiviikkona tasolla 175,25 €/tonni. Hintojen erotus (Basis) on näin ollen tasolla -14,25.

Euroopan markkinat

MARS raportti kertoo suurimman osa Euroopasta kärsineen tavallista aikaisemmasta ja intensiivisestä helleaallosta kesäkuussa ja heinäkuun alkupuolella. Tästä johtuen jyvien täyttyminen kärsi etenkin Espanjassa, Ranskassa, Luxemburgissa, Saksassa, Puolassa, Tšekissä ja Slovakiassa.

Helleaalto alkoi noin 20. kesäkuuta, jolloin korkeimmat lämpötilat olivat Espanjassa ja Ranskassa jopa 40°C. Kesäkuu oli yksi kuumimmista mitatuista vuosiin koko Euroopassa ja kuumin Pohjois- sekä Keski-Euroopassa (esim. Saksassa, Puolassa, Liettuassa ja Latviassa). Tästä johtuen viljojen jyvien täyttymisvaihe oli hyvin lyhyt.

Komission julkaisemien hintatilastojen mukaan leipävehnän hintanoteeraus (24.6.) oli Saksassa Hamburg (DEPSILO) 182 €/tn ja Ranskassa Rouen (DELPORT) 186,23 €/tn. Rehuohran noteeraukset Saksassa Hamburg (DEPSILO) 169 €/tn ja Ranskassa Rouen (DELPORT) 159,23 €/tn.

Maailmanmarkkinat

Yhdysvaltojen syysvehnän puinnit ovat 69 % valmiit. Tämä on pinta-alallisesti 10 % pienempi lukema kuin viime vuonna. Olosuhteet puinneille ovat olleet Yhdysvalloissa suotuisat ja lähiviikkojen sääennusteet povaavat hyvien säiden jatkumista.

Ukrainassa vehnäsato vaikuttaa runsaalta. Arvioiden mukaan satotasot ovat 0,39 tn/ha suurempia kuin viime vuonna. Ukrainan puinnit ovat (tilanne 23.7.). 63 %:n pinta-alalta valmiit.

Kaurakuulumisia

Oatinformation kertoo Länsi-Kanadan maan kosteustilanteen olevan kauran viljelyalueilla parantuneen viime viikkojen aikana. Silti kuitenkin tärkeät kaurantuotantoalueet kuten Lounais-Saskatchewan ja Peace River taistelevat pitkittyneen kuivan jakson kanssa. Tästä johtuen Kanadassa ennustetaan keskimääräistä alhaisempaa kaurasatoa.

Yhdysvalloissa USDA ennustaa keskimääräistä kaurasatoa kuluvalle kaudelle.

Australiassa kamppaillaan kuivuuden kanssa, vaikkakin Uuden Etelä-Walesin alueella on saatu kevyesti sateita.

Kauralle on suurimmaksi osaksi hyvät kasvuolosuhteet Brasiliassa ja Argentiinassa.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä