Olet täällä

Jatkuvat sateet vaarantavat kannattavuuden ja kotimaisen laatuviljan saatavuuden

Koko tähänastinen kasvukausi on ollut Suomessa haasteellinen. Nyt viljojen kasvukausi on sadonkorjuuvaiheessa, mutta korjuunäkymät ovat todella huonot. Runsaiden sateiden takia sadonkorjuu on monin paikoin täysin pysähdyksissä, ja laatutappioita syntyy, kun sateet hidastavat ja hankaloittavat puinteja. Osa ohran, vehnän ja myös kauran jyvistä on alkanut itää tähkässä. Paikoin alkavat myös pellot olla liian pehmeitä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n Vilja-asiamies Max Schulmanin mukaan vehnän kohdalla sakoluku alenee nyt nopeasti ja voidaankin jo puhua romahduksesta. Öljy- ja valkuaiskasvit ovat vielä suurelta osin tuuleentumatta eli kasvit ovat täysin tai osittain vihreät. Sadonkorjuu näiden osalta tulee venymään.

Tällä hetkellä viljojen kokonaissadon ennustetaan laskevan ja jäävän alle viiden vuoden keskiarvon. Viimeisessä julkaistussa viljataseessa kotimaan kokonaissadon arvioidaan olevan noin 3,5 miljoonaa tonnia. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että viljojen kokonaissato jää 3,0 miljoonan tonnin paikkeille, arvioi Schulman.

Viljasektori on nyt todella huolestunut siitä, miten tämän vuoden kotimaisen viljan laatu tulee sopimaan teollisuuden käyttöön, vai onko sen turvauduttava tuontiviljaan.

Joka tapauksessa puinnit tulevat venymään pitkälle syksyyn. Peltojen märkyys ja päivän lyheneminen saattavat aiheuttaa myös sen, että heikkolaatuinen vilja sekä valkuaiskasvit jäävät kokonaan puimatta, Schulman toteaa. Myös kotimaisen valkuaistuotannon huoltovarmuuden kannalta tilanne on huolestuttava.

Ja jo entuudestaan heikon kannattavuuden kanssa kamppailevalle peltokasvisektorille saattaa jälleen olla tulossa yksi taloudellisesti heikko vuosi.
 

Lähde: Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK

 

Kommentit

Anonymous

Koska taittuu viljanviljelijän niska. Euroopan kalleimmilla kustannuksilla, Euroopan halvinta viljaa. Satotason nostokaan ei auta, jos kalliita panoksia ei saada puitua pois.

Anonymous

Mitähän mtk;n vilja-asiamies tarkoittaa kannattavuuden vaarantumisella, kun kannattavuutta ei ole oikein ollut tähänkään asti.

Anonymous

Pelkkä viljanviljely on työlästä. Huonoilla/vanhoilla koneilla pitäis tehdä kaikki työt . Tai sitten jos hyvillä koneilla haluaa tehdä työt ne pitäisi saada ilmaiseksi jotta kannattaa.

Anonymous

Kyllä maajussi on kaikkein eniten kusetettu ammattiryhmä maapallolla

Anonymous

Jos olet velaton ja just, eläkeläinen, niin myy peltosi, metsäsi, koneesi ja kaikki rakennuksessa ja asetu kaupunkiin. Verottaja tietysti ottaa omansa, mutta silti rahaa voi jäädä uuteen asuntoon ja taskun pohjalle. Niin minä tein. Suosittelen.

Anonymous

Ensivuonna mahdollisimman paljon kesannolle peltoja jotaka ovat olleet pitkään viljalla; samalla pellot saa levätä. Ja viljan määrä vähenee. Sekä pelto että ihminen tarvitsee lepoa.

Samankaltaista sisältöä