Jatkuvat sateet vaarantavat kannattavuuden ja kotimaisen laatuviljan saatavuuden

Viljojen kasvukausi on nyt sadonkorjuuvaiheessa, mutta jatkuvat sateet vaarantavat paitsi viljanviljelyn kannattavuuden myös kotimaisen laatuviljan saatavuuden.

Koko tähänastinen kasvukausi on ollut Suomessa haasteellinen. Nyt viljojen kasvukausi on sadonkorjuuvaiheessa, mutta korjuunäkymät ovat todella huonot. Runsaiden sateiden takia sadonkorjuu on monin paikoin täysin pysähdyksissä, ja laatutappioita syntyy, kun sateet hidastavat ja hankaloittavat puinteja. Osa ohran, vehnän ja myös kauran jyvistä on alkanut itää tähkässä. Paikoin alkavat myös pellot olla liian pehmeitä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n Vilja-asiamies Max Schulmanin mukaan vehnän kohdalla sakoluku alenee nyt nopeasti ja voidaankin jo puhua romahduksesta. Öljy- ja valkuaiskasvit ovat vielä suurelta osin tuuleentumatta eli kasvit ovat täysin tai osittain vihreät. Sadonkorjuu näiden osalta tulee venymään.

Tällä hetkellä viljojen kokonaissadon ennustetaan laskevan ja jäävän alle viiden vuoden keskiarvon. Viimeisessä julkaistussa viljataseessa kotimaan kokonaissadon arvioidaan olevan noin 3,5 miljoonaa tonnia. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että viljojen kokonaissato jää 3,0 miljoonan tonnin paikkeille, arvioi Schulman.

Viljasektori on nyt todella huolestunut siitä, miten tämän vuoden kotimaisen viljan laatu tulee sopimaan teollisuuden käyttöön, vai onko sen turvauduttava tuontiviljaan.

Joka tapauksessa puinnit tulevat venymään pitkälle syksyyn. Peltojen märkyys ja päivän lyheneminen saattavat aiheuttaa myös sen, että heikkolaatuinen vilja sekä valkuaiskasvit jäävät kokonaan puimatta, Schulman toteaa. Myös kotimaisen valkuaistuotannon huoltovarmuuden kannalta tilanne on huolestuttava.

Ja jo entuudestaan heikon kannattavuuden kanssa kamppailevalle peltokasvisektorille saattaa jälleen olla tulossa yksi taloudellisesti heikko vuosi.

Lähde: Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja