Olet täällä

Ajankohtaista kasvinsuojelusta – myöhäisten kylvöjen kasvinsuojelu? Korrensäätö?

Tällä hetkellä kasvustot näyttävät hyvin erivaiheisilta niin tilojen omien lohkojen välillä kuin alueidenkin välillä. Pääasiallisesti aikaisin tehdyt kylvöt ovat tiheitä ja näyttävät hyviltä ja satopotentiaali on hyvä. Myöhemmin tehdyt kylvöt ovat vaihtelevia: hyvistä kasvustoista hieman kärsineisiin.

Kasvitauteja kannattaa tarkkailla nyt ja panostaa kasvustoihin

Osalla lohkoista kasvitautipaine on kova ja myös kirvoja esiintyy paljon. Ohralla esiintyy verkkolaikkua, vehnällä pistelaikkua ja kaurallakin kauranlehtilaikkua. Syysvehnässä on havaittu mm. harmaalaikkua ja ruosteita. Viljojen kehitysvaiheissa on suurta vaihtelua: osa kasvustoista on oraalla, osa lippulehdellä ja osa on tulossa tähkälle. Pääasiallinen kasvitautitorjunta on hyvä tehdä Priaxor Powerpackillä vehnällä tähkälle ja Priaxorilla ohralla lippulehdelle (tai jo aikaisemmin rikkakasviruiskutuksessa ohralla, kauralla). Jos kasvitautipaine on kova, voidaan joutua tekemään jo aikaisemmin torjuntaa. Tällöin voidaan jakaa käsittely esimerkiksi Priaxor Powerpackillä tai lisätä triatsolia (kuten Juventus) rikkakasviruiskutukseen. 

Tekisikö kasvitautiruiskutuksen jo myöhäistetyssä rikkakasvitorjunnassa?

Erityisesti myöhemmin tehdyissä kylvöissä voidaan ajatella strategiaa, jossa yhdistää myöhäistetyn rikkatorjunnan (esim Tooler Heavy/ Tooler) tautitorjunnalla Priaxorilla 0,75l/ha sekä korrensäädöllä Medax Maxilla. Näin saadaan koko kasvukauden suoja yhdellä ruiskutuskerralla ohralle ja kauralle. Tämä on ollut Hauhon koetilan kokeissa neljän vuoden kokeiden mukaan kannattavin vaihtoehto, katso linkistä alla lisää. Tällöin ei synny erillistä ruiskutusajokertaa lippulehtivaiheelle, ja saadaan samalla Priaxorin tuoma lisäsato ja hyöty tuottoon. Strobiluriinin hyödyt stressinvähentäjänä saadaan myös käyttöön heti alkukasvukauteen. Lue lisää Priaxorin hyödyistä:

https://www.farmit.net/blog/2021/03/29/onko-ohran-tautitorjunnassa-tapahtumassa-vallankumous

Kuinka korrensääteiden kanssa, kun luvassa on hellettä?

Korrensäätö on tarpeellinen nyt erityisesti tiheissä kasvustoissa, joita on erityisesti aikaisissa kylvöissä. Suomessa tilanne on hyvin erilainen eri alueiden välillä kosteuden suhteen: korrensääteitä voidaan käyttää, mikäli kosteutta on maassa (juuristossa) ja sateita on luvassa tai kosteutta on sen verran, että se riittää vielä viikon verran. Jos kasvusto on stressaantunut ja maa (juuristossa) on kuiva, on hyvä odotella korrensääteiden kanssa, mikäli se on mahdollista. Medax Maxia voidaan käyttää aina lippulehdelle asti ja Terpalia ennen tähkälletuloa muille kuin kauralle. Kauralle voidaan käyttää Medax Maxia, mutta ruiskutus on tehtävä ennen 4. solmuastetta ja sen jälkeen ei kannata enään kauralla tehdä korrensäätöä. Korrensääteiden annosmääriä on kuitenkin hyvä tarkistella, ettei ne ole liian isoja, jos olosuhteet ovat stressaavat. Jos olosuhteet ovat puolestaan kosteuden suhteen hyvät ja kasvusto on rehevä niin annoksia on hyvä miettiä myös siltä kannalta. Lisäksi on hyvä huomioida, että tankkiseoksilla on usein vaikutusta korrensääteiden purevuuteen, eli monimutkaisia tankkiseoksia höystettynä vahvoilla herbisideillä on hyvä välttää stressaavissa olosuhteissa. Hellävarainen ja helposti sekoittuva tankkiseoskumppani rikkakasvientorjuntaan on Tooler. Kuumuus kasvattaa rikkakasvien vahapeitettä tavallista paksummaksi, jotta ne selviävät helteestä. Tämän vuoksi on muistettava käyttää kiinnitettä.

Mikko Mäki-Latvala tekee kauralle Priaxor + Medax Max käsittelyä

 

Kari Alasaari näyttää, mitä vaikutusta saadan Medax Maxilla Aukusti ohralla: oikealla on käsitelty.

 

Vehnällä on esiintynyt pistelaikkua

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä