Tuomikirvat ja tähkäsääsket tarkkailuun

Tuomikirvoja on runsaasti ja torjuntakynnys on paikoin jo ylittynyt. Tarkkailu on tarpeen etenkin myöhään kylvetyillä kevätviljoilla. Torjuntakynnys vaihtelee viljan kasvuvaiheen mukaan.

Kuivassa kirvat löytyvät kasvien tyveltä (Kuva: Erja Huusela)

Tuomikirvoja on runsaasti ja torjuntakynnys on paikoin jo ylittynyt. Tarkkailu on tarpeen etenkin myöhään kylvetyillä kevätviljoilla. Torjuntakynnys vaihtelee viljan kasvuvaiheen mukaan. Orastumis- ja versontavaiheessa torjuntakynnys ylittyy, kun kirvoja löytyy keskimäärin joka viidennestä kasvista. Korrenkasvuvaiheessa torjuntakynnys on keskimäärin yli 5 kirvaa ja tähkälletulovaiheessa yli 10-20 kirvaa kortta kohti. Torjuntaan suositellaan flonikamidia, mutta myös pyretroidit ovat sallittuja.

Tähkä- ja vehnäsääskien tarkkailu vehnällä on ajankohtaista varsinkin niillä alueilla, joilla on aiemmin ollut sääskiongelmia. Tarkkailu on tarpeen tähkälle tulosta kukintavaiheeseen saakka. Havainnointi on parasta tehdä illalla tuulen tyynnyttyä. Torjuntakynnys oranssinkeltaisella tähkäsääskellä on 1 sääski/6-7 tähkää ja sitruunankeltaisella vehnäsääskellä 1 sääski/1-3 tähkää. Torjuntaan soveltuvat pyretroidivalmisteet.


Tähkäsääskiä ansassa (Kuva: Erja Huusela)

Lähde: luke.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja