Noin 500 maatilaa sai poikkeusluvan valkoposkihanhien karkottamiseen ja ampumiseen

Poikkeusluvilla saa ampua yhteensä 15 725 valkoposkihanhea satovahinkojen estämiseksi niiden keskeisen muuttoreitin peltoalueilta itäisessä Suomessa.

Vuoden 2021 syksyllä 506 maatilalla on poikkeuslupa valkoposkihanhien karkottamiseen ja ampumiseen satovahinkojen estämiseksi. Kullekin luvanhaltijalle on osoitettu henkilökohtainen kiintiö, jonka suuruus on 20–40 valkoposkihanhea tilan peltoalasta riippuen. Poikkeusluvilla saa ampua yhteensä 15 725 valkoposkihanhea ja ne ovat voimassa 20.8.–31.10. välisenä aikana. Myönnetyt poikkeukset kattavat laajalti valkoposkihanhien keskeisen muuttoreitin peltoalueita itäisessä Suomessa.

Valkoposkihanhi on Suomessa luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji, joten sen tappaminen tai häirintä ovat kiellettyjä ilman luonnonsuojelulain nojalla myönnettyä poikkeusta. Kyse on siis poikkeusluvalla myönnetystä tappamisesta, jolla pyritään estämään vakavaa vahinkoa. Valkoposkihanhi ei ole luokiteltu riistalajiksi, eikä näin ollen ole kyse metsästyksestä. Koska valkoposkihanhien ampuminen poikkeusluvilla ei ole metsästystä, siihen ei tarvita alueen metsästysoikeuden haltijan lupaa.

Lisää aiheesta löytyy Ympäristöministeriön tiedotteesta.

Lähde: Ely-keskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja