Olet täällä

Kevätviljojen laadussa näkyy kesän ääriolosuhteet

Kasvukauden kuivuus ja ankarat olosuhteet vaikuttivat erityisesti kauran, ohran, kevätvehnän ja härkäpavun satojen määriin. Etelä-Suomessa sadot ovat pääsääntöisesti huonoja, vaikka tietysti onnistumisiakin on.

Kauran laatu kärsi kuivuudesta eniten

Kauran jyväkoko jäi pieneksi. Hehtolitrapaino on esinäytteissä hieman yli 54 kg/hl, kun viime vuonna paino oli yli 56 kg/hl ja vuonna 2019 57 kg/hl. Pikkujyvin määrä on vastaavasti viime vuosia suurempi, mutta siedettävällä tasolla. Onneksi vastaanotettujen erien laatu on parempi; hehtolitrapaino 57 kg/hl ja pikkujyvien määrä 6 %. Toimitettavan erän laatua saa parannettua lajittelemalla kaura ennen toimitusta. Lajittelusta syntyy lisätyötä, mutta monelta kantilta katsottuna työ kannattaa tehdä kuitenkin maatilalla, kuin vasta myllyllä. Väriltään jyvän ydin on hyvä, vaikka jonkin verran sateet tummensivat jyviä. Hometoksiineja jyvissä ei ole.

Kevätvehnän laatua heikensi elokuun sateinen ja lämmin jakso

Kevätvehnäkin jäi normaalia kevyemmäksi ja jyvä pienemmäksi. Valkuaispitoisuus on keskimäärin viime vuosia maltillisempi, mutta hyvällä tasolla. Kaikkien esinäytteiden keskivalkuainen on 13,6 % ja vastaanotettujen erien yli 14 %. Valkuaisrajan laskulla 10 prosenttiin ei juuri nosta saatavuutta, sillä alle 11 % eristä ei juuri ole näytteitä toimitettu.

Sen sijaan liian alhainen sakoluku on ongelma. Keskimäärin esinäytteiden sakoluku on 223 ja vastaanottojen 285. Noin 30 % esinäytteistä ei täytä 180 rajaa. Sakoluvun vastaanottorajan laskeminen on ole järkevää, sillä leivontalaatu heikentyy selvästi, kun sakoluku laskee alle 180.

Viljojen vastaanottorajat ja hinnoittelu

Raisio on päivittänyt viljojen vastaanottorajoja vastaamaan paremmin kesän keskilaatua. Olemme muuttaneet vehnän, kauran ja mallasohran vastaanottorajoja. 

Viljojen hinnat ovat nousseet merkittävästi syksyn aikana. Ajantasaiset vastaanottovaatimukset sekä ostohinnat löydät verkkosivuiltamme raisio.com/viljelijat

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä