Viime talvi ei lannistanut - viljaa ja öljykasveja kylvettiin tänä syksynä tavanomaista enemmän

Tänä syksynä viljaa kylvettiin tavanomaista vilkkaammin, vaikka viime talvena oli ollut merkittäviä vastoinkäymisiä syyskylvettyjen viljojen talvehtimisessa. Syyskylvöistä vehnää kylvettiin historian kolmanneksi suurin ala ja syysrukiin kylvöala on suurin neljään vuoteen. Syysrypsiä ja -rapsia kylvettiin yhteensä 6 000 hehtaaria.

Viime talvesta selvisi ja satoa tuotti syksyllä 2022 vain noin neljännes kylvetystä syysvehnäalasta ja vain noin viidennes kylvetystä syysrypsi- ja rapsialasta. Parhaiten talvesta selvisi ruis, vaikkakin lähes kolmannes kylvetystä ruisalasta tuhoutui.

Viime vuoden vastoinkäyminen ei kuitenkaan täysin lannistanut viljelijöitä tänä syksynä, sillä syyskylvöistä vehnää on nyt lumen alla historian kolmanneksi suurin ala eli noin 74 000 hehtaaria. Ala on noin 30 000 hehtaaria pienempi kuin viime vuoden kylvöala, mutta jopa 38 000 hehtaaria suurempi kuin talvesta selvinnyt ja kasvanut syysvehnäala 2022.

Toiseksi eniten syksyllä kylvettiin viljoista ruista. Syysrukiin ala on suurin neljään vuoteen, ollen noin 31 000 hehtaaria. Ala on noin 11 000 hehtaaria suurempi kuin kasvukauden 2022 viljelyala.

Syysrypsiä ja -rapsia kylvettiin yhteensä 6 000 hehtaaria – viime vuonna kylvöala oli 10 000 hehtaaria, mutta talvesta selvinnyt ala oli 2 000 hehtaaria.

"Eniten viljeltyjen viljojemme eli ohran ja kauran kylvö syksyisin on Suomessa vielä hyvin harvinaista. Tulevina vuosina ja vuosikymmeninä myös ohran ja kauran syyskylvöt tullevat yleistymään, kun pohjoisiin oloihimme sopivia lajikkeita tulee saataville. Ennakoitu kasvukauden piteneminen myös lisää mahdollisuuksia syyslajikkeiden viljelylle Suomessa. Ruotsissa syysviljat ovat jo suurin osa vilja-alasta", kertoo yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Kaikkia kolmea tärkeintä syyskylvökasviamme kylvettiin luomupelloille hieman enemmän kuin viime vuonna. Syysruis on eniten luomuna viljelty syysvilja. Sen kylvöala oli noin 6 600 hehtaaria eli noin 21 prosenttia Suomen syysrukiin kylvöalasta. Syysvehnän ala lähenee jo syysrukiin kylvöalaa luomussa, se on noin 4 600 hehtaaria, eli noin 6 prosenttia koko syysvehnän kylvöalasta. Luomuna kylvetty syysrypsi- ja -rapsiala oli jo 3 700 hehtaaria eli kokonaiskylvöalasta yli puolet oli luomukylvöksiä.

Suorakylvöalan osuus syysvehnäalasta oli 17 prosenttia, syysruisalasta 7 prosenttia ja syysrypsi- ja rapsialasta 3 prosenttia.

Ennakollinen syyskylvöala kysyttiin maatiloilta Luken satotilastokyselyssä, johon kuului noin 6 000 maatilaa. Syyskylvöalojen lisäksi kysyttiin suorakylvön osuus.


Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja