Vuoden 2022 satotilasto valmistui: herneestä ennätyssato, viljasta keskimääräinen

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuottama vuoden satotilasto on valmistunut. Sen mukaan Suomen peltopinta-ala on 2,2 miljoonaa hehtaaria eli noin seitsemän prosenttia maapinta-alastamme. Tältä alalta korjattiin syksyllä mm. 3,6 miljardia kiloa viljaa ja hernettä noin 92 miljoonaa kiloa, eli ennätysmäärä.

Viljasato määrältään keskimääräinen, luomua noin 5 prosenttia

Syksyn 2022 viljasato oli hieman tavanomaista suurempi, 3,6 miljardia kiloa, joka on 39 % suurempi verrattuna edellisvuoteen. Ohrasato oli lähes 1,5 miljardia kiloa (+ 41 %) ja kaurasato noin 1,2 miljardia kiloa (+ 52 %). Vehnää korjattiin 850 miljoonaa kiloa (+ 26 %) ja ruista 65 miljoonaa kiloa (- 2 %). Rypsi- ja rapsisato oli 57 miljoonaa kiloa eli kasvua 37 %.

Kun Suomessa vuodessa viljan käyttö on kutakuinkin 2,8 miljardia kiloa, on viljan kokonaissato laskennallisesti riittävä. Lisäksi viljaa onnistuttaneen myös viemään ulkomaille, etenkin kauraa. Ruissato sen sijaan on niukka vuosittaiseen käyttöömme nähden, kattaen noin 70 prosenttia siitä.

Viljasadon laatu on hyvä, sillä Ruokaviraston viljanlaatuseuranta on määrittänyt sen viljelijöiltä saaduista viljanäytteistä.

"Viljasadosta noin viisi prosenttia oli luomuviljaa. Viljoista kauraa tuotetaan luomuna määrällisesti eniten. Luomukauran sato ylitti sata miljoonaa kiloa eli oli lähes yhdeksän prosenttia kokonaiskaurasadosta. Ruissadosta 15 prosenttia eli 9 miljoonaa kiloa oli luomuruista", kertoo yliaktuaari Anneli Partala Lukelta.

Hernesato ennätyssuuri

Herneen viljelyala on kasvanut yli kolminkertaiseksi neljässä vuodessa. Sen viljelyala ohitti sokerijuurikkaan vuonna 2019, perunan vuonna 2020 ja rypsin viljelyalan vuonna 2022. Hernesato onkin ennätyssuuri, noin 92 miljoonaa kiloa, kasvua 116 % vuodesta 2021. Luomuhernesato oli 8 miljoonaa kiloa, kasvua 59 %.

Suurin osa hernesadosta on rehuhernettä eli sato käytetään maatiloilla eläinten ruokintaan joko suoraan tai teollisina rehuina. Herne korvaa eläinten ruokinnassa aiemmin käytettyä soijaa tai muita runsaasti valkuaista sisältäviä rehuja.

Nurmirehua lähes puolella peltoalastamme

Nurmisato on tärkeä rehu Suomen maatilojen eläimille. Lähes kolmanneksella eli noin 600 000 hehtaarilla pelloista tuotettiin nurmirehua. Tärkein nurmirehu on säilörehu, jonka satomäärä oli kokonaisuudessaan noin kahdeksan miljardia kiloa.

Nurmisadon tarkkaa määrää on kuitenkin kaikkein vaikeinta arvioida. Se ei useimmiten ole kauppatavaraa. Nurmirehun tuotantomäärän määrittelee siten usein maatilan oma tarve eli arvio siitä, paljonko tilan omat eläimet tarvitsevat rehua ennen seuraavaa satoa.


Eri viljelykasvien satotilasto vuodesta 1980.

Satotilaston tiedot saatiin loka-marraskuussa noin 5000 tilalta, joista luomutiloja oli noin 500.


Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja