Kotimaan viljasato jäämässä jopa neljänneksen keskimääräistä pienemmäksi, suunta on sama myös Euroopassa

Suomen viljasato on jäämässä tämän hetken arvion mukaan 20–25 prosenttia keskimääräistä pienemmäksi. Tilanne on samansuuntainen myös ympäri muuta Eurooppaa. Missään muuallakaan maailmassa ei olla korjaamassa ennätyssatoja, monella alueella ei saada edes normaalisatoa, alueittaiset vaihtelut ovat tosin suuria.

Näin arvoivat tämän hetken viljasatonäkymiä Proagrian kehityspäällikkö Sari Peltonen ja MTK:n vilja-asiamies Max Schulman tämän aamun Yle Aamu -lähetyksessä.

Peltosen mukaan Suomen keskimääräistä pienempi sato johtuu alkukesän kuivuuden osumisesta juuri viljan sadonmuodostuksen kannalta tärkeimpään aikaan, eivätkä heinäkuun sateet pelastaneet tilannetta juurikaan.

Sadonkorjuukausi on toki vielä edessä ja elokuun säät ratkaisevat sadon onnistumisen ja laadun. Jyvien määrään ne eivät enää vaikuta, mutta niiden kokoon kylläkin.

Euroopan laajuiset satoennusteet ovat pienentyneet koko ajan, kertoo Schulman, joka on myös EU-alueen maataloustuottajien kattojärjestön Copa-Cogecan viljakasvityöryhmän puheenjohtaja.

"Tässä vaiheessa ollaan menossa jo alle viiden vuoden keskiarvon. Sato on jäämässä pienemmäksi."

Viljan hinta nousi Venäjän iskujen myötä

Schulmanin mukaan Mustanmeren viljankuljetussopimuksen päättyminen ei nostanut viljan markkinahintoja merkittävästi, koska markkinat olivat osanneet odottaa sitä.

"Hinnannousua aiheuttikin se, että Venäjä aloitti aika nopeasti Ukrainan satamien infrastruktuurin tuhoamisen. Jopa Tonavan kanavan kohdalla olevat lastaussatamat Ukrainan puolella ovat kokeneet saman."

Se oli Schulmanin mukaan kovempi isku markkinoihin, joka aiheutti kovemman hinnannousun.

Kotimainen tarjonta kattaa kyllä kulutuksen

Peltosen mukaan Ukrainan ja Venäjän tilanne aiheuttaa epävarmuutta Suomen ruokamarkkinoilla, vaikka hän näkeekin, että suurimmat hinnannousut ovat takanapäin.

Kotimainen tarjonta riittää kattamaan kysynnän ja suomalaiselle kuluttajalle leipää riittää kyllä jatkossakin. Valikoima saattaa kuitenkin kaventua, eikä kuluttaja enää voi pitää ruokaa niin itsestään selvänä kuin tähän saakka.

"Enemmän olisin huolissaan tuottajista, miten he jaksavat ja miten he kestävät näitä katovuosia. Miten he saavat tuotantonsa pidettyä taloudellisesti kannattavana", pohtii Peltonen.

Hän pitää suomalaisen huoltovarmuuden kannalta tärkeänä, että Suomessa on kotimaista ruoantuotantoa sekä tuottajia, jotka jaksavat yrittää.


Lähde: Yle (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja