Lintuinfluenssariski tulee ottaa huomioon myös viljankorjuussa ja -käsittelyssä

Luonnonvaraisissa linnuissa, erityisesti naurulokeissa, on todettu kesällä 2023 runsaasti lintuinfluenssaa (H5N1) ja useita sen aiheuttamia joukkokuolemia. Viljankorjuuaika lähestyy, eikä luonnonvaraisten lintujen lintuinfluenssatilanne todennäköisesti helpotu ennen lintujen syysmuuton päättymistä.

Lintuinfluenssariski on syytä huomioida myös viljankorjuussa ja -käsittelyssä erityisesti siipikarjatiloilla tai siipikarjalle ostoviljaa hankittaessa:

  • Jos havaitset useita kuolleita lintuja viljapellossa, ilmoita siitä välittömästi virkaeläinlääkärille. Älä silloin itse koske kuolleisiin lintuihin. Tällaiselta alueelta ei tule puida viljaa.
    Yksittäistä kuollutta tai sairasta lintua ei pidetä lintuinfluenssaepäilynä, paitsi jos seudulla on todettu lintuinfluenssaa ja kyseessä on iso petolintu. Pyri kuitenkin keräämään yksittäisetkin kuolleet linnut pois puimurin tieltä.
  • Laonnutta viljaa puitaessa on suurempi riski, että puimuriin joutuu kuolleita lintuja tai lintujen ulosteita, jotka voivat sisältää lintuinfluenssavirusta. Jätä pahasti laonneet ja maahan painuneet kohdat mahdollisuuksien mukaan puimatta.
  • Älä koskaan säilytä viljaa avoimena kasalla tai peittämättömänä kärryissä esim. odottamassa kuivausvuoroa.
  • Varastoi vilja aina umpisiilossa tai muutoin huolellisesti peitettynä.
  • Pidä viljankuivaaja ja sen ympäristö siistinä ja siivoa maahan karissut vilja heti pois, jotta se ei houkuttele paikalle luonnonvaraisia lintuja.
  • Pidä kippaustilan ovi sekä kuivaamon muut ovet suljettuina ja verkota mahdolliset ikkunaja ilmavaihtoaukot.
  • Mikäli kaatosuppilo on ulkona, pidä se peitettynä.
  • Käytä ensisijaisesti lämminilmakuivuria siipikarjalle tarkoitetun viljan kuivaamiseen. Virus ei säily kauaa kuivassa ja lämpimässä, mutta säilyttää taudinaiheuttamiskykynsä viileässä ja kosteassa.
    Tutkimuksessa on havaittu, että H5N1-tyypin lintuinfluenssavirus menetti taudinaiheuttamiskykynsä 56 °C:ssa 30 minuutin kuluttua, 28 °C:ssa 1 päivän jälkeen mutta pysyi tartuntakykyisenä yli 100 päivää 4°C:ssa.

Jos tuotat viljaa siipikarjatilalle, ota huomioon myös ETT:n hygieniaohje siipikarjatiloille.

Lähde: Eläinten terveys ETT ry (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja