Syysviljojen puinnit ovat onnistuneet, mutta niiden laadussa ei näyttäisi olevan kehumista

VYRin puintiseurannan mukaan puinnit ovat käynnistyneet laajasti koko maassa ja vastausten perusteella kiireisin ajankohta on pian kaikkialla käsillä. Tahti kiihtyy syyskuun häämöttäessä ja säiden niin salliessa.

Puintien eteneminen alueittain

Puituna Puituna
14.8.2023 14.8.2023
Uusimaa 15-30 % Pohjanmaa 5-10 %
Varsinais-Suomi 15-30 % Keski-Pohjanmaa 5-10 %
Kymenlaakso 15-20 % Pohjois-Pohjanmaa 5-10 %
Kanta-Häme 10-15 % Etelä-Karjala 5-15 %
Päijät-Häme 15-20 % Pohjois-Karjala 5-10 %
Pirkanmaa 10-15 % Etelä-Savo 5-10 %
Satakunta 5-10 % Pohjois-Savo 5-10 %
Keski-Suomi 10-20 % Kainuu
Etelä-Pohjanmaa 5-10 %
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Eteläisimmässä Suomessa puinnit ovat tuttuun tapaan edenneet hieman muita alueita varhaisemmin, mutta elokuun loppuun ennustetut runsaat sateet voivat kääntää tilannetta. Pääosa puinneista on kohdistunut syysviljoihin ja aikaisiin kevätkylvöisiin viljoihin, Etelä-Suomen ulkopuolella suurin osa kevätviljoista ja öljykasveista on vielä puimatta.

Syysviljojen puintien kerrotaan onnistuneen ja satotasoa arvioidaan keskimääräiseksi, joten huomio keskittyy nyt syysviljojen laatuun. Laatutietoja ei ole vielä kattavasti saatavilla, mutta ensimmäiset ilmoitukset kielivät alhaisesta valkuaispitoisuudesta, sekä keskimääräistä pienemmästä jyväkoosta ja toivottua alemmasta hehtolitrapainosta.

Rukiin ensimmäisten puintien perusteella sakoluku jää tänä vuonna alhaiseksi, mutta laadun kuvataan kuitenkin olevan riittävää. Laatutietojen osalta tilanne tarkentuu lähiviikkoina ja virallisia tuloksia on odotettavissa syyskuun aikana.

Viljojen ohella herneen sadon kerrotaan olevan tänä vuonna hyvä, muista valkuaiskasveista härkäpavun tilanne on hernettä heikompi. Kuivuus on monin paikoin kurittanut härkäpavun kehitystä, joten kasvustot ovat keskimääräistä matalammat.

Öljykasvien osalta tilanne vaihtelee voimakkaasti, sillä osa vastaajista ilmoittaa sadon olevan suorastaan olematon, jos edes puimaan päästään, kun toisaalta tilannetta kuvataan hyväksi.

Syysvilja-alaa pyritään kasvattamaan reippaasti

Puintien valmistuttua suunnitelmissa on kasvattaa syysviljojen alaa edellisestä vuodesta, enemmistö vastaajista ei kerro pienentävänsä syysvilja-alaa, vaan vastauksissa korostuu syysviljojen merkitys sadonturvaajana. Taustalla viimeisten vuosien haastavat kuivuusjaksot, jotka ovat päättyneet voimakkaisiin sateisiin, aiheuttaen kevätviljoille tuhoja, kehittyneempien syysviljojen porskuttaessa.

Syysviljojen kylvön osalta haasteena on tänä syksynä kosteus ja runsaat sateet, ensimmäiset kylvöt ovat kyselyn mukaan jo taimettuneet, mutta seuraavaa tilaisuutta voidaan joutua odottamaan, mikäli peltojen kosteus on ainakin paikoin esteenä.

Siementen saatavuuden puolesta tilanteen arvioidaan olevan hyvä pääviljojen osalta, mutta ruisvehnän siemenen riittävyys arveluttaa.

VYRin puintiseuranta seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.


Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja