Viimeisen viikon puintien hidas eteneminen alkaa jo näivertää syysviljojen kylvöalaa

Päivitetyn VYRin puintiseurannan mukaan sateet ovat laajassa osassa maata hidastaneet ja jopa keskeyttäneet puintien etenemisen. Tilannetta pidetään haastavana, kasvustojen lakoontumista ja jälkiversontaa on havaittu runsaasti. Puintitöiden keskeytyminen puolestaan hidastaa ja rajoittaa syysviljojen kylvöjä ja tulee siten vaikuttamaan syysvilja-alaan.

Puintien eteneminen alueittain

Puituna Puituna
28.8.2023 28.8.2023
Uusimaa 25-40 % Pohjanmaa 10-15 %
Varsinais-Suomi 20-30 % Keski-Pohjanmaa 10-15 %
Kymenlaakso 20-30 % Pohjois-Pohjanmaa 10-15 %
Kanta-Häme Etelä-Karjala
Päijät-Häme 15-20 % Pohjois-Karjala
Pirkanmaa 15-30 % Etelä-Savo 10-20 %
Satakunta 10-15 % Pohjois-Savo 20-30 %
Keski-Suomi 20-30 % Kainuu
Etelä-Pohjanmaa 10-15 %
Huom!: Vaihtelu alueiden sisällä voi olla merkittävää.

Puintikausi venyy, laatu heikkenee, kustannukset kohoavat

Uusimman (päivitetty 28. elokuuta) seurannan vastausten sävy edelliseen viikkoon verrattuna on merkittävästi negatiivisempi, sadon laadun odotetaan kärsivän sääoloista merkittävästi ja puintikautta on välttämätön jatkaa suunniteltua pidempään.

Taloudellisesti tilanne on vaikea, sillä taustalla on korkeat panos- ja energiakustannukset, kuivuuden aiheuttama keskimääräistä heikompi satotaso, sateisen loppukesän vaikutus viljan laatuun ja kosteana puidun viljan kuivattamisesta aiheutuvat kustannukset. Lisäksi viljan hinta on laskenut vuoden takaisista hinnoista runsaasti. Lämpimän ilmanalan ja korkean ilmankosteuden myötä myös homeriskit ovat koholla.

Kyselyyn saatujen vastausten perusteella maakuntien välillä on vaihtelua, eikä jokaisen vastaajan mielestä tilanne ole lohduton, ainakaan vielä. Useampi vastaaja kertoo sadon ja sen laadun olevan vielä keskivertaisella tasolla, mutta sateiden jatkuessa laatu heikkenee ripeästi. Yleistä tunnelmaa kuvaa kyselyssä esitetty kysymys viljan laadusta, johon on saatu useampi lakoninen vastaus: rehua.

Päivityksessä korostuu myös runsaaksi kuvailtu rikkakasvitilanne, joka aiheuttaa ylimääräisiä työvaiheita puinnin yhteydessä.

Positiivisemmalla puolella herneen ja sokerijuurikkaan satoa ja yleistä laatua kehutaan, öljykasvien osalta tilanne vaihtelee vastaajasta riippuen.

Tavoitteena panostaa syysviljoihin, ainakin vielä

Syysviljojen sadontuottokykyä ja kestävyyttä kuivuutta kohtaan on kehuttu jo useamman vuoden ajan. Monin paikoin suunnitelmissa olikin kasvattaa syysvilja-alaa edellisestä vuodesta, mutta tämän arvioidaan jäävän haaveeksi. Edellisen viikon kyselyssä enemmistö vastaajista arvioi syysvilja-alan kasvavan, nyt tilanne on päinvastainen. Tämä puolestaan siirtää haasteita ensi kasvukauteen, mikäli olosuhteet ovat silloinkin haastavat.

Siementen saatavuus muodostunee ainakin paikoin ongelmaksi, kun sato ja laatu ovat keskimääräistä heikommat. Muutamaa vastaajaa arveluttaa myös lannoitteiden saatavuus.


VYRin puintiseuranta seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysytään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä. VYR on päättänyt jatkaa puintiseurantaa vielä vähintään kahden viikon ajan. Mikäli puintikausi venyy, VYR seuraa tilannetta pidemmälle, aina syyskuun loppuun saakka.


Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja