Kosteana paalattu olkipaali voi syttyä itsekseen ja aiheuttaa suurta vahinkoa

Pelastuslaitokset ovat silloin tällöin syksyisin kohdanneet maatilalla tulipalon, jonka ovat aiheuttaneet itsekseen syttyneet olkipaalit. Jos olkiin on jäänyt kosteutta, ne voivat syttyä itsekseen, kun lämpötila paalien sisällä nousee. Lähelle rakennuksia varastoidut paalit saattavat syttyessään saada suurta vahinkoa aikaan.

Monikin muistaa tarkkailla haketta tai turvetta itsesyttymisen varalta, mutta myös muita kuivikkeita ja vastaavia komponentteja kannattaa seurata säännöllisesti, muistuttaa ProAgria Etelä-Suomen palvelupäällikkö Essi Vainio.

Tänä kesänä säilörehujen poikkeuksellinen laatu on tuonut painetta saada kuitua esimerkiksi aperuokintoihin, minkä vuoksi olkien talteenottoon on panostettu. Myös lisäkuivitusmateriaalien akuutti tarve kuivien vuosien jälkeen on lisännyt olkien talteenottoa.

Itsestään syttyvät olkipaalit saivat Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen paloinsinöörin Kari Ylösen ottamaan yhteyttä ProAgriaan, jotta ajankohtainen varoitus tavoittaisi kaikki viljelijät. Vaikka riski ei ole todennäköinen, se on kuitenkin todellinen ja mahdollinen.

"Pelastuslaitosten yhteisestä tietojärjestelmästä epäiltyjä olkipaalien itsesyttymisiä näyttää olevan onneksi vain muutamia."

Ylönen haluaisi myös herättää keskustelua siitä, miten tiloilla riskiä hallitaan.

Mittaa ja seuraa paalien sisälämpötilaa

Kuiva olki syttyy itsestään harvoin. Tänä vuonna puintiaikaan satoi usein, eikä olkimassaa ollut mahdollista kuivata ennen paalaamista. Kuivattaminen vähentää syttymisriskiä.

"Seuraile olkipaalien tilaa ja pohdi, missä ne kannattaa varastoida. Erityisesti rakennusten läheisyydessä riski on suuri", varoittaa Vainio.

On tärkeää seurata olkipaalien sisälämpötilaa heti paalauksen jälkeen ja sitä seuraavat viikot. Mittaa paalin sisälämpö käyttöönoton yhteydessä halkaisemalla paali ja käytä laserlämpömittaria. Varastoitujen paalien lämpötilan voi mitata pistämällä mahdollisimman pitkäanturisen lämpömittarin olkimassan läpi paalin keskustaa kohti.

Varastoiduista paaleista tulee seurata nimenomaan sisälämpötilaa, sillä sitä ei voi todeta varmaksi pintalämpötilasta, Vainio muistuttaa.


Lähde: ProAgria (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja