Hyvä sato lähtee kylvösiemenestä, mutta onko peittausaineen valinnalla väliä?

“Kannattaa kylvää eri aineilla peitattuja siemeniä, jotta Kinto Plussan tuottamia hyötyjä kasvustoon pääsee vertailemaan omin silmin. Verrokin pystyy kyllä erottamaan”, tuumataan Peuran tilalla Orimattilassa.

Kylvösiemenen peittauksen tärkein tehtävä on suojata viljakasvusto siemenlevintäisiltä taudeilta, jotka voivat merkittävästi alentaa sadon laatua ja määrää.

Täysin yhdentekevää ei kuitenkaan ole, millä valmisteella siemenesi on käsitelty. Siihen kannattaa kiinnittää huomioita myös silloin, kun tilalle hankitaan valmiiksi peitattua sertifioitua siementä.

Kinto® Plus on BASF:n peittausaine, joka tarjoaa todistetusti lisää elinvoimaa ja paremman itävyyden.

“Kinto Plussan kolmen tehoaineen yhdistelmä antaa aitoa lisäarvoa viljelijälle. Suurimmat taloudelliset hyödyt syntyvät pitkästä suoja-ajasta, jonka se antaa kehittyvälle kasvustolle”, selittää BASF:n Hannes Höykälä.

Kahden vuoden kokemuksella

Kinto Plus on ollut käytössä Heikki Peuran tilalla.

Heikki Peuran viljatilalla Orimattilassa on ollut Kinto® Plus käytössä nyt kahden vuoden ajan. Valmisteella on peitattu hyvin tuloksin sekä vehnän että ohran siementä.

“Hyvät testitulokset ja maatalouskaupan asiantuntijoiden suositukset saivat kokeilemaan ensimmäisen kerran”, Peura paljastaa.

Viime kasvukaudella Peura peittasi jo kaikki kylvösiemenet Kinto Plussalla, sillä ensimmäisen käyttövuoden positiiviset kokemukset olivat kiistattomat.

Verrokkiaan terveempi

Peuran tilalla tuotetaan savisilla Päijät-Hämeen mailla sekä elintarvike- että rehuviljaa. Maita kynnetään tarpeen mukaan ja syksyisin suositaan kultivointia, kasvijäte halutaan hyödyntää maiden multavuutta parantamaan. Keväällä pellot pääsääntöisesti äestetään kylvökuntoon.

Peura ei allekirjoita mitään tiettyä viljelyfilosofiaa, vaan kertoo pitävänsä niin sanotusti ajatuksen mukana kaikessa mitä tehdään.

“Se mitä viljellään, viljellään niin hyvin kuin mahdollista. Kaikille toimenpiteille on oltava selkeät perustelut, eikä mitään tehdä vain siksi, että muutkin tekevät. Kustannuksia ei pyritä minimoimaan, mutta mitään turhaakaan ei tehdä, jos sille ei ole selkeää perustetta”, Peura kertoo.

Ei siis liene ihme, että Peuran oli testattava itse myös Kinto Plussan toimivuutta.

Ensimmäisenä kasvukautena Peura peittasikin osan siemenistä Kinto Plussalla ja osan toisella valmisteella. Tarkoituksena oli vertailla peittausaineiden tuottamia eroja kasvustoissa.

“Isoimmat erot näkyivät heti pensomisvaiheessa. Kinto® Plus peitattu kasvusto oli selvästi terveempi ja pysyi terveempänä myös pidempään”, Peura summaa.

Ei tarvetta varhaiselle tautitorjunnalle

Kylvösiemenen peittaus on Peuran mielestä erittäin tärkeää ja hän haluaakin tehdä sen mahdollisimman hyvin, mahdollisimman hyvillä aineilla.

“Kun peltojen viljelykierto on kunnossa ja peittauksessa onnistuu, voi huoletta olla juhannukseen saakka. Kinto Plussan pitkän vaikutusajan ansiosta varhaista tautitorjuntaa ei tarvita, sillä kasvusto pysyy todella terveenä pitkään”, Peura selittää.

Kahden vuoden kokemus on vakuuttanut Peuran niin hyvin, että siemenet on tarkoitus peitata Kinto Plussalla myös tulevaa kasvukautta varten.

“Haluan tietää mitä kylvän,” hän tiivistää ajatuksensa valmisteen käytöstä.

Kokeileminen kannattaa

Peura on tehnyt Kinto Plussan kanssa myös muita viljelykokeiluja ja sekoittanut peittausaineeseen hivenravinnelisää. Mitään virallisia testituloksia toimintatavasta ei ole, mutta Peura on kokenut ratkaisun toimivaksi.

“Kasvuunlähtö on vahvempaa, kun ravinteet ovat heti siemenen käytössä”, hän toteaa.

Vaikka omalla tilalla ei erikoisemmat kokeilut olisikaan tarpeen, Peura suosittelee kaikkia panostamaan peittauksen lisäksi muuhunkin kylvösiemenen kunnostukseen; lajitteluun ja hyvään itävyyteen.

“Kinto Plus on tällä hetkellä ykkösjuttu ja kannustan kokeilemaan. Kannattaa kylvää eri aineilla peitattuja siemeniä, jotta Kinto Plussan tuottamia hyötyjä kasvustoon pääsee vertailemaan omin silmin. Verrokin pystyy kyllä erottamaan”, Peura tiivistää.

Kinto Plussalla todistetusti lisää elinvoimaa ja parempi itävyys

Kinto Plus peitattuja siemeniä Peuran tilalla.

Kinto Plus® on BASF:n peittausaine ohralle, syysvehnälle, vehnälle, kauralle ja rukiille siemen- ja maalevintäisten kasvitautien torjuntaan.

Se puree viljojen nokitauteihin ja on erityisen tehokas syysviljoilla lumihomeeseen. Valmisteesta löytyy tehoa niin ikään punahomeisiin eli Fusarium-sienitauteihin, joilla on siemenen itävyyttä alentavia ominaisuuksia.

“Kinto® Plus on menestynyt hyvin kokeissa ja se lisää todistetusti elinvoimaa oraiden ja juuriston alkukehitykseen. Useissa eri tutkimuksissa on osoitettu Kinto Plus peitatun siemenen itävän paremmin epäsuotuisissakin kasvuolosuhteissa verrattuna kilpaileviin ratkaisuihin”, toteaa Höykälä.

Kinto Plussan toimivaksi todettu ja suositeltu käyttöohje on 1,5 litraa valmistetta kolmeen litraan vettä tuhannelle kilolle siementä.

“Sopivasti vettä lisäämällä parannetaan peitattujen siementen juoksevuutta sekä valmisteen tuottamaa tasaista lopputulosta, sillä kuten muissakin uusissa peittausaineissa, Kinto Plussan koostumuksessa on pölynsidontalisäaineita, jotka parantavat työturvallisuutta, mutta tekevät siemenestä hieman nahkeampaa”, selittää Höykälä.

Kinto® Plus on BASF:n valmiste, jakelijana toimii Lantmännen Agro.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja